Ćudić za N1: Ovo je šahovska partija, SDA nije bila svjesna posljedica svoje odluke

Vijesti 29. jul 202417:45 > 20:03 1 komentar

Ne stišavaju se reakcije na činjenicu da Bosna i Hercegovina, kao jedina zemlja u cijeloj regiji, nije zadovoljila preduslove za prvu tranšu sredstva iz Plana rasta Evropske unije. Ona bi državi donijela blizu 70 miliona eura, a zadnji pokušaj propao je prije nekoliko dana kada su premijeri nekoliko kantona, a koji dolaze ispred Stranke demokratske akcije (SDA), radnoj grupi dali samo uslovnu saglasnost. Optužbe na relaciji vladajući - opozicija još traju, a o svemu što se dešavalo u pozadini, za N1 je govorila i državna zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka).

Nezir Pivić, premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), podsjetimo, pojasnio je kako je samo jedna u nizu zamjerki za vladajuće to što kantoni nisu imali dovoljno vremena za svoje prijedloge. Zamjera im i činjenicu da se pojedine stavke oko kojih se najviše sporilo sa predstavnicima RS sada nisu navedene u dokumentu, kao i to da su se planirana sredstva ponajviše raspodijelila ovom entitetu, te kantonima sa hrvatskom većinom u FBiH.

Ipak, Ćudić tvrdi – održan je niz sastanaka uz učešće ovih premijera.

“Posljednji sastanak u prošli ponedjeljak je trajao skoro osam sati, uz apsolutno prisustvo ovih premijera, gdje su jedine primjedbe došle iz Zeničkodobojskog kantona. Kada navode da su nezadovoljni projektima koji su navedeni ilustrativno, jer bi se dokument nakon usvajanja vratio radnoj grupi – treba reći da su ti premijeri imali historijsku šansu. Oni i dalje imaju historijsku šansu da svojim građanima omoguće milijarde. Ukoliko BiH ne uđe u ovaj voz, moguće je da će sredstva povlačiti Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija. Premijeri su imali historijsku priliku da izjednače i porodiljske naknade u državi”, rekla je.

Pozvala je građane da pročitaju dokument.

“Naročito stranice 89. i 90., gdje se govori o centralizaciji države, zato sam ovo i usporedila sa aprilskim paketom, odnosno historijskom šansom koju smo propustili, propuštamo je ponovo. Laž je da premijeri nisu imali vremena, učestvovali su u cijelom procesu”, ponovila je.

Tvrdi kako iz dokumenta ništa nije izbačeno, te da je usaglašeno sve ono što je moglo biti usaglašeno, a tri sporne mjere bi, kaže, u saradnji sa Briselom, postale uslovi za naredne tranše.

“Ovo je šahovska partija, kako sa Briselom, tako i unutar BiH. To iz SDA vrlo dobro znaju, ali nisu bili svjesni posljedica ove odluke. Čuli smo da ipak razmišljaju o mehanizmu da ne izigraju građane”, dodala je.

Poručuje kako bitka za Plan rasta nije izgubljena, ali da je u voz bitno zakoračiti u toku ove godine.

Radi se, podsjetimo, o novom instrumentu Evropske unije za Zapadni Balkan, u sklopu kojeg je za Bosnu i Hercegovinu, za reforme do 2027. godine, predviđeno oko dvije milijarde KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare