Cvijanović: Bolja sam od Šarovića, on je u prednosti samo po broju nekretnina

Vijesti 16. jul 202208:30 13 komentara
N1

Institucije Republike Srpske su u protekle četiri godine realizovale brojne važne projekte, a u više navrata su povećavane plate i penzije, čime smo pokazali kapacitet da se nosimo uspješno sa svim izazovima u krizna vremena, izjavila je Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović za Srpskainfo.

Kaže da je ponosna na rezultate koji su ostvareni u Republici Srpskoj u posljednje četiri godine otkako je na funkciji predsjednice, kao i na ono što su radili da bi očuvali ustavnu poziciju RS, ali da izazovi za RS još nisu završeni.

“Zadovoljna sam radom institucija RS i time što smo uspjeli da obezbijedimo povećanje penzija i plata u više navrata. Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da smo intervenisali i prema realnom sektoru. Nastojali smo da uvažimo njihove zahtjeve da im se olakša rad u vrijeme pandemije, ali isto tako i u ovo vrijeme nove globalne krize. Srpska je ponovo pokazala svoj puni potencijal i kapacitet da se uspješno nosi sa svim izazovima” rekla je Cvijanović.

Ona ističe da je najveći izazovi s kojima se Republika Srpska, i ona kao predsjednica, suočila u ove četiri godine mandata je pritisak na zdravstveni sektor u vrijeme kada je krenula pandemija virusa korona.

“Najveći izazov je bio kako da se obezbijede lijekovi, maske, zaštitna oprema i kiseonik, oko kojeg je nastao problem samo zato što je neko htio to politički da eksploatiše ili da napravi situaciju u kojoj bi neko trpio političku štetu, ne vodeći računa o pacijentima. Naravno, krivicu tu pripisujem Agenciji za lijekove BiH, koja se maćehinski ponijela prema zdravstvenom sektoru i pacijentima.” ističe Cvijanović.

Na pitanje da li smatra da stranci u BiH potpiruju konflikte, Cvijanović je odgovorila potvrdno.

“Potpiruju, itekako. Potpiruju time što se svrstavaju na jednu stranu, i politički, i na svaki drugi način. Oni to uporno rade. Dovedeni smo čak u situaciju da ovdje u Srpskoj sankcionišu ljude jer navodno krše Dejtonski sporazum, a imate s druge strane bošnjačke političare koji rade sve mimo onoga što je rekao Dejton. Stranci na to zažmire i prosto ignorišu takve pojave.” smatra Cvijanović.

Najavu Kristijana Šmita da će se angažovati u vezi s nastavnim programima istorije u BiH, Cvijanović je prokomentarisala i istakla da bilo šta što je vezano za naše nastavne programe u nadležnosti naših resornih ministarstava i naših institucija.

“Dejtonski sporazum i Ustav jasno propisuju čija je nadležnost obrazovanje. Dakle, to je posao domaćih institucija, a ne posao bilo kakvog stranca. Stranac ne može da interveniše, nešto mijenja i nameće. Ne postoji niko ko je dobio ovlaštenja za to bilo kakvom relevantnom rezolucijom ili aktom međunarodnog prava. Obrazovanje pripada Republici Srpskoj po Ustavu” rekla je Cvijanović.

Na pitanje koliko je sigurna u svoju pobjedu na predstojećim izborima, s obzirom da za protivkandidata ima Mirka Šarovića, Cvijanović je istakla da je narodna volja ta koja definiše ko je pobjednik.

“Sigurna sam da tu apsolutno imam ubjedljivu prednost u odnosu na ostale kandidate i da ću dobiti podršku građana jer su oni navikli na mene, a i ja na njih. Ima jedna stvar u kojoj definitivno Mirko Šarović prednjači u odnosu na mene, a to je činjenica da on ima šest nekretnina u Srbiji, a ja nijednu izvan Republike Srpske. Tu Šarović jedino ima prednost, dok je u svim drugim segmentima prednost na mojoj strani.” zaključila je predsjednica Republike Srpske.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare