Cvijanović na globalnom forumu: “Uprkos civilizacijskom razvoju, svijet se suočava sa najsloženijim sigurnosnim izazovima”

Vijesti 14. mar 202414:41 0 komentara
Instagram

Svjetski lideri okupili su se danas na Globalnom forumu u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, koji će se održati do 16. marta 2024. godine. Forum okuplja globalne lidere uključujući sadašnje i bivše šefove država, vladine dužnosnike, stručnjake iz različitih oblasti, dobitnike Nobelove nagrade kao i predstavnike civilnog društva i privatnog sektora. Predsjedavajuća predsjedništa Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović prisustvuje forumu čija je tema "Popravljanje razbijenog svijeta", a danas se zahvalila na pozivu za učešće i prilici da se obrati na svečanom otvaranju.

Nakon što se zahvalila domaćinima na pozivu i prilici za učešće na uglednom skupu, Cvijanović je poručila: “Čast mi je da podijelim svoje uvide o ovom veoma značajnom pitanju. Postoji mnogo elemenata koje moramo uzeti u obzir dok istražujemo temu panela. Prvi podrazumijeva teoriju povratka realne politike u međunarodne odnose i globalnu sigurnost. Ovdje moramo imati na umu da prava politika, po definiciji, posmatra međunarodne odnose prvenstveno kroz prizmu tvrde moći, pretežno vojne, a potom i ekonomske snage. Smatra se osnovnim instrumentom za postizanje projektovanih interesa i ciljeva, koji nudi prilično goli pogled na svijet lišen dubljih vrijednosnih elemenata, osim onih koji su povezani sa očuvanjem stabilnosti i moći same države”.

Cvijanović je nadalje kazala da uprkos činjenici da nas neka nova dešavanja, kao što su na primjer, sukobi u Ukrajini i Gazi, ili nove geopolitičke okolnosti, upozoravaju, kako sugerira i naslov ovog panela, na povratak realne politike, ona vjeruje da su stvarna politika i njene temeljne kategorije stalno prisutne u međunarodnoj političkoj i sigurnosnoj areni, gdje samo intenzitet njihovog ispoljavanja varira od lica do lica u određenim istorijskim epohama.

“A mi koji dolazimo iz zemalja zapadnog Balkana, koje su nedavno bile svjedoci rata i razaranja, koje i dalje žive uz visoko miješanje i uplitanje određenih stranih aktera u naša domaća pitanja, uvijek smo svjesni da je potrebno stvarno malo da politika otkrije svoje najružnije lice, gdje sila i moć postaju jedino oruđe u političkim procesima i odnosima”, istaknula je Cvijanović.

Kaže da nas to dovodi do drugog, također relevantnog pitanja, a to je razumijevanje okolnosti u kojima se realna politika manifestira kao dominantna metrika ponašanja, ali i razumijevanja gdje je zajednička odgovornost glede trenutnog stanja stvari u međunarodnim odnosima.

“Očito je da stvarna politika i njena suština dolaze do izražaja prvenstveno kada zakažu ključni instrumenti osmišljeni da ublaže impulse koji potiču iz kategorija sile i moći u međunarodnim odnosima”, dodala je ona.

“Nažalost, ono što danas možemo vidjeti je potpuna funkcionalna atrofija multilateralnih međunarodnih struktura”, osvrnula se Cvijanović i pojasnila: “Drugim riječima, njihov neuspjeh u ispunjavanju njihove glavne misije toliko je evidentan da gotovo više ne vjerujemo u njihov kapacitet da premoste jaz i pomognu suprotstavljenim stranama da postignu sporazume ili pomognu globalnoj zajednici da identifikuje zajednički imenilac za sve relevantna ili opterećujuća pitanja u međunarodnim odnosima”.

Obrazložila je da živimo u svijetu obilježenom dubokim nepovjerenjem među ključnim globalnim akterima, “njihovom direktnom borbom za sve veću moć”, dubokim podjelama i zauzimanjem strana u sukobima i međudržavnim odnosima, koji su se, kako ističe, mogli i trebali izbjeći.

“Dakle, odgovornost za sadašnje stanje međunarodnih odnosa snosimo svi mi, prije svega oni koji svojim kapacitetima i resursima pretežno oblikuju ne samo sadašnje globalno okruženje, već bližu i dalju globalnu budućnost. Oni koji smatraju da stvarni politički instrumenti predstavljaju pravi put za postizanje proklamovanih interesa i ciljeva, zanemaruju činjenicu da je prava politika po svojoj prirodi ne samo destruktivna, već i autodestruktivna, te da dugoročno ne može donijeti stabilnost i prosperitet”, kazala je.

Cvijanović je potom rekla da je uvjerena da je krajnje vrijeme “da se svi probudimo i počnemo na ozbiljan i odgovoran način razmišljati kako oživjeti kolaps međunarodnih struktura, počevši od Ujedinjenih naroda, i kako ih prilagoditi novim okolnostima i očekivanjima, onih koji istinski promovišu mir i stabilnost.” Dodaje da bi zvučalo preambiciozno reći da očekujemo ili zahtijevamo od velikih igrača da smanje svoje “apetite i ambicije”, ali da se ipak može insistirati na tome da se svi “okupimo u nastojanju da obnovimo međusobno povjerenje i osiguramo zajednička pravila igre koju bi svi podjednako poštovali, bez obzira na snagu i moć”.

Na kraju je zaključila: “Cijenjene ekselencije, paradoksalno, uprkos cjelokupnom civilizacijskom, tehnološkom, naučnom i društvenom razvoju, današnji svijet se suočava sa najsloženijim sigurnosnim izazovima u svojoj historiji. U globaliziranom svijetu, zasnovanom na integraciji i međuzavisnosti, svako od nas će trpjeti posljedice svojih negativnih individualnih ili kolektivnih izbora i ponašanja. Stoga, uz određenu zabrinutost za budući razvoj događaja, treba apelovati na sve, a posebno na ključne igrače na međunarodnoj sceni, da stvarne političke instrumente zamjene pregovaračkim procesom i diplomatskim sredstvima. U suprotnom, svijet će završiti u dubljim podjelama i neizvjesnostima, a uvjerena sam da je to ono što želimo izbjeći i da se ovaj forum čvrsto zalaže za pravedniji i mirniji svijet”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!