Cvijanović o američkim sankcijama: Nemoguća je situacija u kojoj ste stalno pod pritiskom

Vijesti 01. sep 202416:15 1 komentar
N1

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je danas u Sitnici kod Ribnika da su sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele kompanijama i pojedincima u Republici Srpskoj prekršena osnovna ljudska prava građana ovog bh. entiteta. Cvijanović tvrdi da se "u postupcima protiv RS prepoznaje antidejtonsko djelovanje američkih i evropskih službenika".

“Hoćete li Dejton ili nećete? Ako nećete, onda se mora razgovarati. Nemoguća je situacija u kojoj ste stalno pod pritiskom, a kada tražite objašnjenje onda dobijete besmislene fraze”, rekla je ona novinarima u Sitnici.

Komentarišući izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Jamesa O'Briana da će SAD nastaviti sa sankcijama predsjedniku RS i, kako je kazao, njegovim pomagačima, Cvijanović je ocijenila da SAD krše osnovna ljudska prava, jer sankcionisane osobe ne mogu da primaju platu.

“Pravo na rad i platu propisani su najvišim međunarodnim aktima koja štite ljudska prava. Činjenica je da je ovdje to uskraćeno određenom broju ljudi”, kazala je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare