Cvijanović odgovorila Bećiroviću: “Energetika je u nadležnosti entiteta”

Vijesti 18. feb 202315:03 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što je član Predsjedništva Bosni i Hercegovini Denis Bećirović uputio u zvaničnu proceduru preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je "da je energetika u nadležnosti entiteta".

“Shodno tome, o tim pitanjima odlučuje Ministarstvo energetike, odnosno Vlada Republike Srpske, kao i Narodna skupština Republike Srpske”, rekla je Cvijanović Srni, komentarišući preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH, koju je u proceduru uputio Denis Bećirović.

Bećirović u zvaničnu proceduru uputio izradu i usvajanje zakona o gasu BiH

Naime, centralno mjesto u prijedlogu Bećirovića ima ukidanje neustavnih entitetskih regulatora i uspostava državnog regulatora za oblast prirodnog gasa sa adekvatnim ovlastima i instrumentima za njihovu provedbu.

Predmetni prijedlog se bazira na odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, preuzetim obavezama prema EU i Energetskoj zajednici, a sa ciljem uspostave jasnih pravila u sektoru prirodnog gasa i razvoja tržišta i konkurencije u skladu sa važećim energetskim paketima EU.

“Ovakav sistemski pristup u rješavanju pitanja iz oblasti energetike usvajanjem jedinstvenog, adekvatnog i funkcionalnog zakona o gasu sa uspostavom državnog regulatora za oblast prirodnog gasa predstavlja jedini ispravan način rješavanja i pitanja pojedinačnih projekata u ovom sektoru”, navedeno je iz kabineta Bećirovića.

Pomenuta procedura trebala bi se naći na dnevnom redu predstojeće sjednice Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!