Cvijanović: Posjeta Washingtonu bila uspješna, prilika da se iznesu stavovi RS

Vijesti 25. jul 202216:25 4 komentara
N1

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović prošle sedmice je boravila u službenoj posjeti SAD-u, gdje se u Washingtonu sastala i sa Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan. Posjetu je ocijenila jako uspješnom, ističući da je važno da RS ima sagovornike u svijetu.

Kako je navela za RTRS, razgovor se vodio o stanju u BiH i regiji.

Predsjednica RS pojašnjava kako je razgovarala sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i sa predstavnicima civilnog sektora.

“U Washingtonu imamo sagovornike”, istakla je.

Dodala je kako su ostvareni i kontakti sa poslovnom zajednicom.

“Očekujemo uskoro i njihov dolazak u RS i radićemo na tome”, poručila je Cvijanović.

Cvijanović smatra je važno da se čuju i stavovi RS, jer je BiH višenacionalna zajednica, te da se česta pojava unutrašnje nerazumijevanje između različitih konstitutivnih naroda.

“Važno je da svako od nas razgovara sa istim sagovornicima, te da im pojasnimo određene stvari. To je dio misije koje imam i nikada nisam otišla tamo da pričam protiv Bošnjaka ili bošnjačke politike”, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da joj je cilj da priča o pojavama za koje smatra da su opasne ili opterećujuće za narode u BiH, kao i o tome što smatra potencijalnim izlazima iz problematičnih situacija.

“Žalim što se često dešava suprotno kada su u pitanju naše kolege iz bošnjačke politike, koje kad god odu negdje, na iste adrese na koje sam išla, uvijek pričaju protiv Republike Srpske, njenih funkcionera”, tvrdi Cvijanović.

Prema njenim riječima, sagovornici sa kojima je razgovarala u SAD su bili različitih stavova i shvatanja.

“Imate ljudi koje imaju svoje uvriježeno i prilično stereotipno mišljenje, ali to ne znači da ne treba sa njima da razgovarate. A ima i otvorenih ljudi, koji veoma razumiju suštinske probleme koji su u vezi sa BiH i oni su uvijek dobri sagovornici”, istakala je Cvijanović i navela da se šire kontakti sa američkim zvaničnicima.

Kada je u pitanju njen razgovor sa Escobarom, ističe da postoje stvari za koje su u potpunosti saglasni, ali i one oko kojih se razilaze.

“Aposolutno se slažemo da je “Otvoreni Balkan” dobra inicijativa, ali se ne slažemo oko pitanja visokog predstavnika u BiH. Ali, važno je da razgovaramo”, zaključila je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare