Cvijanović u posjeti Zagrebu: Zapaljiva retorika može izazvati probleme u BiH

Vijesti 16. mar 202317:11 1 komentar
RTRS

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH u razgovoru sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Nešto kasnije sastala se sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića i poglavara Islamske zajednice u BiH koji su politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvali retrogradnom i secesionističkom, Cvijanović je rekla:

Osim što su takve izjave besmislica, zapaljiva retorika može da prouzrokuje veće probleme, a BiH nije pretjerano stabilna zemlja. Takve izjave su štetne za BiH i izgradnju odnosa koje pokušavamo da stavimo na pravi put i da poštujemo Ustav“, rekla je ona.

Cvijanović je rekla da je ključno poštovanje Ustavom zagarantovanih prava tri konstitutivna naroda.

Došli smo u paradoksalnu situaciju da se borimo za prava koja već imamo u Ustavu. I Srbi i Hrvati su se borili, a prava su već data Ustavom“, rekla je ona.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i odnosu Hrvatske prema njemu, Cvijanoviće rekla da ne može komentarisati odnos jedne države prema izabranom zvaničniku druge države, jer je to stvar unutrašnje politike.

Ona je istakla da je zadovoljna intenzivnom saradnjom sa zemljama regiona.

Moja poltiika je takva da trebamo graditi odnose. Svugdje gdje neko može da bude most saradnje, treba to da bude“,  poručila je Cvijanović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Komšić nije predstavnik Hrvata u BiH koji bi trebalo da imaju svog legitimnog predstavnika.

Milanović je naveo da intervencijama Christiana Schmidta u izbornoj noći nije riješen problem Hrvata, a to je nelegitimnost njihovog predstavljanja u Predsjedništvu BiH.

Podsjećamo, u Zagrebu je danas održan sastanak Željke Cvijanović sa Andrejom Plenkovićem gdje su govorili u zajedničkim naporima da BiH bude članica EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare