Cvijanović: Vrlo zanimljivi odgovori Erdogana

Erdogan i Cvijanović (RTRS)

Predsjedavajuća Predsjedništa Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na sastanku u Istanbulu izrazio veliku zahvalnost što su spasilački timovi iz države učestvovali u spašavanju ljudi iz područja koja su razorena zemljotresom i što su pomogli u raščišćavanju terena.

Ona je dodala da su posjetili Tursku u vrijeme koje je obilježila velika tragedija, kako bi pokazali solidarnost i izjavili saučešće, ali i da zahvale turskom predsjedniku na dobroj saradnji i prijateljskom odnosu.

Cvijanović je navela da solidarnost treba da obilježi i buduće odnose dvije zemlje.

Prema njenim riječima, Erdogan je ukazao na potrebu jačanja unutrašnjeg dijaloga, što znači da vlasti u BiH treba da se same oslanjaju na svoje snage i da više komuniciraju, a da “manje očekuju da će doći gotova rješenja i da može doći neko dobro rješenje koje je nametnuto spolja”.

“Postigli smo visok stepen saglasnosti o onome što mi promovišemo u Republici Srpskoj sa onim što smo imali priliku da ovdje čujemo. Smatram da je ovo bio veoma konstruktivan sastanak na kojem je pokazano veliko razumijevanje za prilike, odnosno neprilike koje se dešavaju na Zapadnom Balkanu, prvenstveno u BiH”, navela je predsjedavajuća državnog predsjedništva.

Isto tako, dodala je Cvijanović, to je bila dobra prilika da se otvoreno razgovara i postave određena pitanja u smislu gdje se to kreće ovaj svijet i šta se može očekivati nakon turbulencija na globalnom i regionalnom planu.

“Erdoganovi odgovori bili su vrlo, vrlo zanimljivi. Ostavio je utisak čovjeka koji aktivno učestvuje u svim procesima i ima pristup određenim stvarima i informacijama koje mi nemamo u ovom momentu”, zaključila je.

Cvijanović je rekla da, osim što postoje i emotivne veze između bošnjačkog i turskog naroda, postoji i ogromna širina, tolerancija, razumijevanje i želja sa turske strane da se gradi partnerstvo sa svima u Bosni i Hercegovini.

“To je nešto što moram podržati”, rekla je Cvijanović.

Kritike Konakoviću

Cvijanović je rekla danas kako je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković prekršio Ustav BiH, ali da se nada da se to više neće dešavati u budućnosti.

Komentarišući jučerašnje glasanje u UN-u o Rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju, Cvijanović je novinarima u Istanbulu rekla da je Konaković na krivom putu tvrdeći da nije prekršio Ustav, jer su “jasno utvrđene procedure”.

Prema njenim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova se obraća Predsjedništvu BiH, kao nekome ko je zadužen za vanjsku politiku, i nakon što dobije stavove Predsjedništva onda ih prosljeđuje dalje relevantnoj misiji ili ambasadi na postupanje.

Cvijanović je navela da je u ovom slučaju Konaković dobio različite stavove, što znači da nema jednoglasne odluke, i prema tome on je “samo mogao da traži od misije u New Yorku da bude uzdržana, a ne da zauzima određene stavove, ni da se priključuje različitim kvalifikacijama”.

“Prema tome, reći da nisam prekršio Ustav je prilično prozaična izjava za nešto što jeste prekršena procedura i jeste prekršen standard”, ocijenila je Cvijanović.

Članovi Predsjedništva BiH boravili su u radnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad