Cvitanović nakon pregovora: “Od FBiH se želi napraviti RS bošnjačkog naroda”

Vijesti 19. mar 202220:30 > 22:04 18 komentara
N1

Iza nas je treći dan nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Još uvijek nema konačnog dogovora. Medijima su se vrlo kratko obratili lideri HDZ-a i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Ilija Cvitanović, obojica vidno razočarani, obrušili su se na postupke i htijenja lidera SDA-a Bakira Izetbegovića.

“Danas je ključna stvar bila kako ko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor”, rekao je, između ostalog, Ilija Cvitanović.

Sličan stav je, podsjetimo, iznio i Dragan Čović.

“Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je on.

Mnogo više optimizma od svojih sagovornika pokazao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

“Mislim da smo napravili dosta uspjeha uz pomoć međunarodnih medijatora. Napredak je napravljen na svim tačkama. Razgovara se veoma tolerantno i ravnopravno. Najteže je Izetbegoviću i Čoviću, ali stavovi se približavaju. Sutra je dan D, nakon toga ćemo izaći jači kao BiH”

Prigovorio je strankama poput DF-a i SDP-a, koji su učestvovali na pregovorima vođenim o integritetu izbornog procesa, dodavši kako se nada da će im se pridružiti i ‘prihvatiti odgovornost’.

Predstavnici SDA nisu davali izjave za medije. Kratko su istakli da im je žao što su se novinari cijeli dan smrzavali, ali da ne žele prije nego pregovori i zvanično budu gotovi davati izjave.

Pregovori će biti nastavljeni sutra u devet sati.

Podsjetimo, tokom ove runde pregovora vođeni su odvojeni razgovori – dok su o elektorskom modelu raspravljali pregovarači iz Neuma, građanske stranke učestvovale su samo na onim razgovorima o unapređenju integriteta izbornog procesa. Nastavak pregovora o ovim tehničkim aspektima procesa (poput uvođenja skenera) danas nije nastavljen, a prethodnih dana su pregovarači iz Naše stranke, SDP-a i DF-a saopštili kako je kompletan integritetski paket oboren zbog insistiranja HDZ-a da se članovi Centralne izborne komisije, pored Predstavničkog doma Parlamenta BiH, biraju i u Domu naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare