CZ Novi Grad: Proglasiti stanje prirodne nesreće na području KS

Vijesti 07. nov 202115:58 > 16:04 0 komentara
FENA

Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo održao je vanrednu sjednicu na kojoj je analizirano stanje na terenu uzrokovano poplavama.

Istaknuto je da je trenutno stanje na terenu stabilno, te da se voda povukla u korito rijeke, ostavljajući za sobom puno materijalne štete na materijalnim dobrima građana i privrednih subjekata zahvaćenih ovom elementarnom nepogodom, kao i da je u toku čišćenje terena i evidencija stradalih stambenih objekata i stanovnika kojima je pomoć potrebna.

Štab je donio zaključak kojim se od Kantonalnog štaba civilne zaštite traži hitno proglašenje stanja prirodne nesreće na području Kantona Sarajevo, shodno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, s obzirom da je poplavama zahvaćeno više općina na području KS, i da su posljedice enormne, te da još uvijek nije prošla opasnost po ljude i materijalna dobra, saopćeno je iz Općine.

Donošenje Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće na nivou Kantona Sarajevo neophodno je zbog sanacije šteta nastalih poplavama, kao i pravnog statusa svih ošetećenih i pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima pogođenim elementarnim nepogodama, koje bi trebale uslijediti što prije.

Ekipe CZ Općine Novi Grad su na terenu od ranih jutarnjih sati, od 5. novembra zaprimili su više poziva građana čiji su stambeni objekti bili ugroženi poplavama.

U toku je evidencija stradalih stambenih objekata i stanovnika kojima je pomoć potrebna, u narednim danima predstoji ispumpavanje vode, isušivanje objekata i raščišćavanje terena, povjerenici CZ obići će stambene objekte i izvršiti popis nastalih šteta kod građana, a kasnije i u industrijskim objektima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!