Da bi BiH pristupila sredstvima EU neopohodan budžet, za državnog ministra očito nebitno pitanje

Vijesti 25. maj 202421:32 0 komentara

Od danas je na snazi instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan, što znači da su osigurana sredstva od šest milijardi eura kao podrška regionu na putu ka pridruživanju EU. Uvjet su njihovo korištenje su reforme, u slučaju BiH i budžet koji još nije usvojen. Kada će biti, državni ministar finansija nije odgovorio, niti je danas smatrao da je to važno. Umjesto toga govorio je o finansiranju CIK-a koje nije odobrio.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić gotovo trideset minuta svog obraćanja posvetio je dodatnim sredstvima koja su doznačena CIK-u. Dakle, državni ministar ni rečenice o planu rasta EU, sredstvima od šest milijardi eura koje su od danas dostupna i za BIH. O budžetu tek nekoliko rečenica i to na insistiranje novinara.

Radi podsjećanja, da bi uopšte BiH mogla pristupiti sredstvima EU neopohodan je budžet. Uz ostalo, zahvaljujući brzom usvajanju onog prošlog, BiH je dobila podršku za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. No, za državnog ministra to je očito nebitno pitanje, važnije je odgovoriti opoziciji
da nije on, već njegov zamjenik potpisao dodatna sredstava Centralnoj izbornoj komisiji.

Ono što je Amidžić u posljednje vrijeme izuzetno aktivan član SNSD zaboravio spomenuti, da je i SNSD prijavio svoju kandidaturu za lokalne izbore i to po pravila koje je nametnuo visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit koji za ovu stranku nema legitimitet.

Čović bez optimizma

Inače, na svom FB profilu zamjenik ministra finansija napisao je kako je dodatna 4 miliona i 173.000 KM potpisao sukladno zakonu, ali i da bi se osigurala transparentnost, integritet i sigurnost izbornog procesa. Ona će biti utrošena na nove tehnologije implementirane u okviru pilot projekta koji će biti proveden u 10 opština i gradova. Vrijedi podsjetiti i da su izmjenama zakona koje je nametnuo visoki predstavnik predviđene i novčane sankcije, što bi Amidzića zbog neprovođenja istog moglo koštati 20.000 KM vlastitog novca.

No, vratimo se budžetu. Dragan Čović više nije, čini se, veliki optimista, no vjeruje da će do sastanka državne koalicije doći naredne sedmice. Uz ostalo i zbog ovog pitanja.

Čović je komentirao i navode Milorada Dodika o prijedlogu za mirnim razlazu koji će uputiti federalnoj strani.

Dodikove izjave ranije su osudili i lideri Trojke. O eventualnom sastanku u Mostaru za sada bez komentara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!