Da li će problemi Banjaluke biti riješeni ili ostaju predmet svađa političkih protivnika

Vijesti 28. okt 202419:00 0 komentara
N1

Kako će izgledati naredne četiri godine u Banjaluci jedno je od ključnih pitanja nakon pobjede Draška Stanivukovića u trci za gradonačelnika, a SNSD-a u lokalnom parlamentu. Iako su mnogi odmah vidjeli preslikane četiri godine pune blokada, SNSD povlači potez i iznenađuje. Mijenja taktiku. Odlazi u opoziciju, optužuje partnere za izdaju te ih na tacni isporučuje Stanivukoviću. No, i novi stari gradonačelnik započinje političku igru. Poziva na pomirenje.

Zajednički jezik pokušaće da pronađu parlamentarne stranke u Banjaluci. Pozivu Draška Stanivukovića na okupljanje oko istih ideja, odazvale su se gotovo sve političke partije. Već od srijede trebali bi da krenu pojedinačni sastanci.

“U ovom trenutku je teško reći kakav će biti epilog tih sastanaka, ali je sigurno da je teško očekivati da ćemo u ovom trenutku imati jasne pokazatelje ko će činiti skupštinu grada, to prije svega zato što ovog puta SNSD je otišao korak dalje, da ne žele da budu vladajuća većina”, rekao je Bojan Kresojević (PDP).

Najveća partija i dalje stava da će otići u opoziciju. Lider SNSD-a još uvijek čini se nije odlučio ko će u odborničke klupe. Mladen Ilić, koji je glasovima osvojio mandat po pitanju najavljenih sastanaka, skeptičan. No, bar volja postoji.

“Smatram da je ispravna politika da svi sjednu i razgovaraju. Građani Banjaluke su jasno rekli da destrukciji u politici nema mjesta. Sve političke partije koje su sa apsolutnom destrukcijom ulazile u kampanje i gospođa Trivić i gospodina Stanivukovića su doživjele fijasko i mislim da je građanima dosta sukoba, da oni žele rješenja”, smatra Ilić, član Glavnog odbora SNSD-a.

Pronalazak rješenja za istim stolom sa gradonačelnikom Banjaluke, za lidera Liste za pravdu i red je neprihvatjiva opcija. Nebojša Vukanović jedini je koji pak neće na sastanak sa prvim čovjekom grada. Direktno mu poručuje i zašto:

“Kad tad ćeš odgovarati za korupciju, kriminal izdaju i sve načesne stvari koje radiš, od sportskih terena teniskih do Milanovića kuće , gradnje bez dozvola i bez papira , bez tendera, prebacivanja para i na kraju reci Stanivukoviću odakle ti pare za milionsku kampanju”, poručuje lider Liste za pravdu i red.

S druge strane, Vukanovićev politički prijatelj Jelena Trivić odazvaće se sastanku uz jasnu poruku da nema pravljenja koalicije ni sa “plavim” ni “crvenim”. Svojim putem će kako to stoji i u nazivu njegove partije Igor Radojičić. Pa tako odustajanje SNSD-a od formiranja skupštinske većine, neće mnogo raspetljati situaciju u gradu na Vrbasu jer je PDP-u, cifra 16 , poprilično nedostižna. Svjestan je toga i novi-stari gradonačelnik.

“Imaju 11 odbornika, imaju još dva iz SPS-a , imaju jednog nezavisnog , imate Demos i SP koji kažu mi smo za SNSD i to kad saberete to je preko 16 i ja razumijem tu političku strategiju, vidite ja sam opozicija i nisam odgovoran”, kaže Stanivuković.

Iza odluke lidera SNSD-a Milorada Dodika, krije se dobar proračun, mišljenje je analitičara. Sa jedne strane “vruć kroompir” koalicionim partnerima koji “nisu slušali” za vrijeme izbora, sa druge, otklon od PDP-a.

“Ne vjerujem da će bilo kod od koalicionih partnera Milorada Dodika na entiteskom nivou otvoreno ući u koaliciju sa Draškom Stanivukovićem odnosno PDP-om jer bi time mnogo rizikovali na republičkom nivou i da poremete odnose sa Miloradom Dodikom, a na terenu će biti drugačija situacija, zavisiće od odluke do odluke”, kaže analitičar Velizar Antić.

Pa tako ostaje da se vidi da li će pitanje vrtića, javnih garaža, izgradnje infrastrukture, prijedlozi koji su bili u gotovo sve i jednom izbornom programu stranaka u Banjaluci biti riješeni ili ponovo samo predmet svađa političkih protivnika. Činjenica je da SNSD drži ključeve izgleda političke situacije grada na Vrbasu u naredne četiri godine. Hoće li se ruke pružiti, zbog koga se i kako kažu sastaju – građana – najmanje je izvjesno.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!