Da li je Alisa Ramić imala amneziju: Kako se danas odgovaralo na ovo pitanje?

Vijesti 07. jun 202319:29 0 komentara

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u predmetu "Zijad Mutap i drugi" povezanim sa slučajem ubistva Dženana Memića održano novo ročište sa ključnim pitanjem: Da li je Alisa Ramić imala amneziju? Na ovo pitanje svoje odgovore dali su vještaci i neurohirurg Kemal Dizdarević.

Dženan Memić je bio licem u lice sa napadačem – naveo je u svom vještačenju doktor Hamza Žujo. Kod Alise Ramić utvrdio je lakše tjelesne povrede. Osim vještaka Žuje, svjedočio i vještak Abdulah Kučukalić. Isključio je mogućnost potpune amnezije, a tvrdnju da se Alisa ničega ne sjeća ocijenio nevjerodostojnim. Prilikom pregleda Alisa Ramić bila je svjesna.

“Konstatovao je doktor da je sve u granicama normale, što znači da je u toku pregleda ispitanica bila u potpunosti svjesna bez psihopatoloških simptoma”, naveo je danas vještak Abdulah Kučukalić na suđenju.

S druge strane Kučukalić ne isključuje mogućnost psihogene amnezije, odnosno mogućnosti da se Ramić ne sjeća dijelova događaja, uz opasku da postoji mogućnost da osoba i simulira.

“Poigravanje sa nekom psihogenom amnezijom koja i kada bi postojala za nju nisu utvrđeni kriteriji niti medicinski dokument, to bi do te mjere profanisalo dokazne postupke da bi mi advokati imali jednostavan postupak na način da kažemo: ‘Gospodin se ne sjeća ničega zbog stresa koji je doživio'”, naglasio je danas advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Veliku pažnju izazvalo je svjedočenje doktora Kemala Dizdarevića. Doktora koji je bio u komisiji KCUS-a 2016. godine. Njegov nalaz u kojem nije naveo da se radi o amneziji doktorica Jasminka Đelilović-Vranić nije potpisala, a potom je tražila od Dizdarevića da promijeni nalaz, istakao je tokom svjedočenja. On je to odbio navodeći da je potom direktorica Sebija Izetbegović poslala dopis u kojem se traži novi nalaz. Dizdarević je tada ponovio da ostaje pri svom nalazu.

Dizdarević je to istakao tokom svjedočenja, navodeći da je organska amnezija isključena. Odbrana je potom predočila jedan od nalaza u koji doktor prije nije imao uvid. Stoga je i odbrana po završetku ročišta bila zadovoljna.

“Rekao je da je suštinski problem jer je vidio na nalazu da je trebala biti upućena neurohirurgu, a nije i stoga je napravljen propust. Postoje nedostaci u medicinskoj dokumentaciji na osnovu koje je nemoguće bilo šta sa sigurnošću zaključiti”, izjavila je braniteljica optuženih Mutapa i Ramić, Nina Kisić.

Završne riječi pred Apelacionim vijećem Suda BiH u predmetu “Zijad Mutap i drugi” zakazane su za 26. juni. Ni sedam godina od smrti Dženana Memića, Tužilaštvo javnosti kroz presudu nije predočilo kako je ovaj mladi život ugašen i ko je odgovoran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!