Da li je danas otvoren put za imenovanje Marina Vukoje?

Vijesti 22. apr 202421:44 0 komentara
N1

Trinaest tačaka dnevnog reda usvojeno je na nastavku desete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. No, nisu u fokusu bili Zakon o radu ili Zakon o djelatnosti psihologa, kako se očekivalo. Glavna tema bile su ostavke i izmjene u komisiji za izbor i imenovanja, koje prema riječima opozicije, otvaraju put za imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud.

Iako ne na dnevnom redu, centralna tema sjednice bile su rokade u Komisiji za izbor i imenovanje. Na mjesto Dajane Čolić imenovan je Petar Galić. Umjesto Edine Gabele stiže Elzina Pirić.

“To je agenda HDZ-a koju je Trojka ispoštovala i to u potpunosti otvara put gospodinu Marinu Vukoju da bude imenovan u Ustavnom sudu BiH, s tim da je kolega Mašić glasao za to iako je cijelo vrijeme govorio da ne podržava takve stavove”, rekao je DF-ov zastupnik Mahir Mešalić.

Ipak, iz pomenute Komisije odlazi i Mašić, a dolazi stranački kolega Senad Subašić.

“Nije to klasična ostavka, stav SDP-a je bio da treba da dođe do rokade i došlo je do rokade”, naglasio je Mašić (SDP).

I sve je po proceduri, kaže Dragan Mioković. Podsjeća i na blokade Komisije opozicionara, te razloge izmjena.

“Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma prema Ustavu i poslovniku ima nadležnost da inicira pokretanje ukupno 19 imenovanja na vrlo bitnu poziciju unutar FBiH, samo jedna je i pozicija sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz Parlamenta FBiH. To je urađeno da bismo što prije na dnevni red stavili sva ta imenovanja koja sam pomenuo, UO FTV, nezavisni odbor za izbor direktora FUP-a, revizija…”, dodao je Mioković (Naša stranka).

A većinom glasova vladajuće koalicije odbijen je prijedlog kluba stranke demokratske akcije da se na dnevni red uvrsti prijedlog zakona o gasovodu južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska. Parlamentarna većina pristala je na ultimatume, naveli su iz SDA.

Opširnije u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!