Dačić kaže da je izručenje Radoičića Kosovu ‘nemoguće’

Regija 13. dec 202313:34 0 komentara
N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izručenje bivšeg potpredsjednika Srpske lise Milana Radoičića Prištini "nemoguće".

“Svi sudski procesi će se voditi pred domaćim sudovima”, rekao je on, piše Radio Slobodna Evropa.

Dačić je to rekao u intervjuu za agenciju Beta 13. decembra, komentarišući potjernicu koju je za Radoičićem izdala Međunarodna policijska organizacija (Interpol).

Interpol je raspisao potjernicu za Milanom Radoičićem zbog oružanog napada u Banjskoj. Informaciju o potjernici je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić navodeći da je raspisana na zahtjev kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova, posredstvom Misije Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Naoružana grupa Srba je 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova napala policiju Kosova i tom prilikom ubila narednika Afrima Bunjakua. Potom su u razmjeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj uz navode da je “lično” organizovao napad i sve logističke pripreme, te da o tim planovima nikoga nije obavijestio.

Kosovo je optužilo Srbiju da stoji iza tog napada, što zvanični Beograd negira.

‘Bez ZSO nema razgovora o francusko-njemačkom planu’

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je i da “neće biti razgovora o sprovođenju francusko-njemačkog plana” dok se na Kosovu ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO).

Dačić je u intervjuu agenciji Beta rekao i da se nada da francusko-njemački plan neće postati dio pregovaračkog Poglavlja 35 s Evropskom unijom (EU).

“Nadamo se da do toga neće doći jer je to suprotno i stavovima zemalja koje nisu priznale Kosovo. Ako francusko-njemački plan postane dio pregovaračkog Poglavlja 35 to će znatno otežati razgovore sa EU”, ocijenio je.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima između Srbije i Evropske unije, obuhvata odnose s Kosovom.

U nacrtu koji čeka na usvajanje stoji da će EU pozvati Evropsku komisiju (EK) da najdalje u januaru 2024. godine izmijeni mjerila za poglavlje 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što podrazumijeva obuhvatanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, u pregovarački okvir za Srbiju.

Ovaj sporazum su lideri Srbije i Kosova postigli 27. februara u Briselu, a aneks primjene je usaglašen 18. marta u Ohridu.

Dokument je poznat i kao francusko-njemački plan.

Dačić je kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “izuzeo svoju saglasnost u vezi sa dijelovima koji se mogu protumačiti kao de fakto ili de jure priznanje Kosova”.

“Mi nikada nismo prihvatili Ohridski sporazum u cjelini. Predsjednik Vučić je rekao da prvo treba da se formira ZSO, pa onda možemo da razgovaramo o svemu”, istakao je on.

Ohridski sporazum predviđa da Srbija prizna državne simbole Kosova, ne prigovara članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, te da strane uzajamno poštuju teritorijalni integritet i suverenitet.

EU redovno upozorava da će brzina pristupnog procesa sa Srbijom zavisiti od napretka u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Srbija i Kosovo su 27. februara postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primjene ovog dogovora.

Beograd i Priština nisu potpisale sporazum ni aneks primjene jer je to odbio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost koju Srbija ne priznaje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!