Dačić: Kome smetaju policajci iz Srbije na ulicama BiH

Vijesti 20. jul 202413:51 27 komentara
Ivica Dačić (Tanjug / Rade Prelić)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je njegova zemlja spremna na policijsku saradnju sa svima u Bosni i Hercegovini tokom turističke sezone, a ako je to problem za BiH te saradnje ne mora ni biti.

Dačić je ukazao da Srbija već više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vrijeme turističke sezone, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

“Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju”, istakao je Dačić povodom informacije kako će srbijanski policajci biti raspoređeni na ulicama pojedinih gradova u državi Bosni  i Hercegovini.

Dačić je naveo da sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine i da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli nalaze dva policajca iz Srbije, pripadnika kriminalističke policije.

“Sa Crnom Gorom se to radi od 2012. godine, i svake godine se produžava, što je učinjeno i sada u maju, tako da se sada u Crnoj Gori nalazi šest naših policajaca, u Baru, Budvi i Herceg Novom, po dva, jedan iz kriminalističke policije i jedan iz opšte nadležnosti”, naveo je Dačić.

On je rekao da je u pripremi sličan sporazum i sa Italijom, te napomenuo da na isti način i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja.

“Kako i zašto to jedino smeta nekima u Bosni i Hercegovini? Da podsjetim, riječ je o istom principum kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, po dva policajca, jedan kriminalistički, a drugi opšte nadležnosti, u Banjaluci, Trebinju i Foči”, naveo je Dačić.

Oni je istakao da ostaju do 1. septembra i da se “sve radi u skladu sa međunarodnim standardima policijske saradnje”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je prethodno da će od ponedjeljka, 22. jula, u Banjaluci, Foči i Trebinju biti raspoređen po jedan uniformisani policijski službenik i službenik Uprave kriminalističke policije Srbije koji će do 1. septembra raditi zajedno sa kolegama iz entiteta Republika Srpska.

Tim povodom delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić iz Stranke za BiH upitao je ko je za to dao odobrenje, iznoseći tvrdnju da se “ovim političkim paradiranjem BiH dokazuje postojanje srpskog sveta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare