Dačić: Konaković u svemu ima potrebu napadati Srbiju, a nikad ne spomene Nasera Orića

Vijesti 27. aug 202414:30 1 komentar
Ivica Dačić (TANJUG/ RADE PRELIĆ)

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić reagovao je danas povodom reakcija političara iz regije na zadržavanje hrvatske pjevačice Severine na graničnom prijelazu. Poruku je poslao i ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću.

Naime, podsjećanja radi, vlasti iz Hrvatske su poručile da ih brine tretman prema Severini koja je zadržana na ulasku u Srbiju, gdje su joj pretresali automobil, ispitivali je o njenim, kako su rekli, “spornim izjavama” o operaciji Oluja i genocidu u Srebrenici i mnogim drugim stvarima, nakon čega su je pustili, ali je ona samoinicijativno odlučila vratiti se u Hrvatsku odakle je poslala poruku hrvatskim graničarima, ali i vlastima u Srbiji.

Severina nakon incidenta poslala poruku hrvatskim graničarima

Severina je također detaljno opisala šta se dešavalo na granici, a navela je da su policajci guglali šta je ona ranije govorila o genocidu u Srebrenici.

Sve vijesti o tom događaju možete pročitati na ovom linku.

Među reakcijama bila je i ona ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića koji je, između ostalog, poručio “da su za jadni režim Srbije Severina i Selma Bajrami (bh. pjevačica kojoj je također zabranjen ulazak u Srbiju op.a.) nacionalna prijetnja, a istina o Srebrenici noćna mora”.

Na sve to danas je reagovao i Dačić koji je rekao da “u Srbiji niko nije uhapšen  zbog toga što sluša nepodobnu muziku ili zbog svojih političkih ili nacionalnih stavova”.

Nakon toga je uvrijedio političare iz regije nazvavši ih “političkim ološem”.

“Ako je i bilo određenih propusta u postupanju mi ćemo ih ispraviti, ali vi sebe nikada nećete ispraviti, jer vas održava mržnja prema Srbiji i svemu što je srpsko, kao i prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću“, tvrdi Dačić.

Konaković: Za jadni režim Srbije Severina i Selma Bajrami su nacionalna prijetnja, a istina o Srebrenici noćna mora

Ipak, tu se nije zaustavio, pa je dalje nastavio.

“Nije njima do Severine, već samo da napadnu Srbiju. A što ne daju predsjedniku Vučiću da poseti Jasenovac? Zašto ne daju ministrima? Zašto svakog ko ima veze sa državom Srbijom drže satima na granici? Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Кonaković u svemu ima potrebu da napadne Srbiju, samo nikad ne spomenu ni mudžahedine kojima su dali državljanstvo, ni Nasera Orića, ni bilo koji zločin protiv Srba. I na kraju, dovoljno je reći samo jedno – ako vam je Srbija toliko loša, što hrlite u Srbiju, od koncerata do sportskih manifestacija”, poručio je Dačić.

Shodno Dačićevim navodima, važno je istaći da je bošnjački ratni komandant u Srebrenici Naser Orić oslobođen svih optužbi pred Sudom Bosne i Hercegovine 2018. godine. Uz njega je oslobođen i pripadnik Armije Republike BiH Sabahudin Muhić.

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužbi

Drugostepeno vijeće Suda BiH je teretilo Orića i Muhića da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Ipak, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu, ovaj slučaj je vraćen u proceduru, ali su na kraju njih dvojica u potpunosti oslobođeni svih optužbi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare