Dačić: Srbija neće dozvoliti promjenu Dejtona “ispod stola”

Vijesti 02. jan 202111:34 > 11:34 39 komentara
N1

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kazao je kako je Srbija najprincipijelniji branilac Dejtonskog sporazuma i da samo insistira na tome da sve što je dogovoreno bude i primijenjeno.

“To je najčistija, ali i najjača pozicija i zbog toga nije uspio nijedan napor da se stanje na terenu promijeni. A u to se i danas ulaže velika politička energija, ali uzalud. Kako misle da se BiH očuva tako što će ukinuti Republiku Srpsku? To nije moguće”, istakao je Dačić u intervjuu za Srnu.

Dačić je, osvrnuvši se na obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, podsjetio na to “koliko su i dalje jaki napori u BiH, a i izvan nje, da se ovaj poredak promijeni”.

“I to ne kako je propisano – saglasnošću konstitutivnih naroda i oba entiteta, nego nekako ispod stola, pritiscima, i to isključivo na Republiku Srpsku i na srpski narod. To neće tako ići i Srbija to neće da dozvoli”, naglasio je Dačić.

Srbija, naveo je on, nedvosmisleno poštuje suverenitet BiH, i to ne samo na riječima, kao mnogi drugi, nego to pokazuje i kroz ekonomsku saradnju, kroz odličnu međudržavnu saradnju tokom pandemije.

On je podsjetio da je Srbija, svojim humanitarnim letovima, besplatno prevezla na stotine državljana Bosne i Hercegovine kući iz najudaljenijih krajeva svijeta, gdje su bili zarobljeni, pa i zaboravljeni.

“Ali, ne možemo da dopustimo da neko, zauzvrat, osporava Republiku Srpsku, traži njeno ukidanje ili da traži da BiH prizna kosovsku nezavisnost. To ni do sada nismo tolerisali, a nećemo ni ubuduće“, naglasio je.

On je rekao da su Srbija i BiH komšije, imaju bogatu trgovinsku saradnju, koja ide ka dvije milijarde evra godišnje i u kojoj Srbija ostvaruje suficit, te da tu trgovinsku saradnju treba i dalje podsticati.

“Nadam se da ćemo u novoj godini imati manje pitanja oko kojih se sukobljavamo nego onih o kojima se slažemo”, naveo je Dačić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare