Dahić: Ubica je imao tri godine da pripremi alibi i pobjegne iz BiH

Vijesti 04. nov 202113:06 1 komentar
N1

Ubica (sarajevskih policajaca, op.a.) je imao tri godine da pripremi alibi i pobjegne iz BiH, a mogućnosti mu idu na ruku, rekao je Ismet Dahić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Moglo mu je pomoći i "curenje informacija" koje se, kako je rekao, vjerovatno dešava iz raznih institucija. "Ne postoji nekadašnje pravilo prema kojem se po kratkom postupku odgovara za odavanje službene i poslovne tajne. Sad su neka demokratska pravila", kazao je. Za N1 govorio je o "podijeljenosti" policijskih agencija u BiH, "obučenosti" kriminalaca i manjoj obučenosti policijskih službenika.

“Ovdje je, ako se radi o izvršiocu iz Republike Srpske okrivi Republika Srpska (za curenje informacija, op.a.), a ako je iz Federacije BiH onda njih. Jedni na druge prebacuju odgovornost. A kriminalac je kriminalac, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože i on će zločin uraditi u bilo kojoj okolnosti”, rekao je Dahić u Newsroomu.

Komentirajući objave u medijima da navodno supruga od jednog od osumnjičenih radi u MUP-u RS i da je on u bijegu, Dahić je rekao da, s obzirom da se posljednjih dana dešavaju kriminalne radnje u redovima policije, nije čudo ako  supruga koja radi tamo i ima tu informaciju upozori muža da će biti uhapšen.

“A ukoliko je to on, imao je u protekle tri godine vremena da pripremi alibi, da ode iz BiH i sakrije se. Mogućnosti mu idu na ruku i putevi koje su njegovi prethodnici radili ukazuju na te mogućnosti”, rekao je Dahić.

Govoreći o podijeljenosti policijskih agencija u BiH, podsjetio je kako se nakon rata dešavalo da neko počini krivično djelo u Sarajevu, pređe enetitetsku granicu i da je tu završio sve. Tu mogućnost koriste redovno. Zbog toga bi se, upozorava, trebalo raditi u tom pravcu. Navodi i da je do sada poboljšana saradnja.

“Kamo sreće da se to radi na nivou BiH i da imamo zajedničke kriterije i pravila ponašanja”, rekao je Dahić.

Dahić: Kriminalci iz RS i Sarajeva su uvezani

Na konstataciju da kriminalci bolje sarađuju nego policija, odgovorio je: “Naravno. Kriminalci iz RS i Sarajeva su uvezani i zajedno su učestvovali u ‘akcijama'”.

Komentirajući navode da je izuzet DNK osumnjičenog u predmetu ubistva sarajevskih policajca, kao ti da je hakirana aplikacija koju su koristili u noći ubistva, rekao je kako potrebno da se policija educira i osposobljava kako bi bila u korak s vremenom.

“U svijetu je poznato da određene vrste kriminala idu daleko ispred policije. Nekada 1988. godine išli smo u posjetu Americi gdje su nas upućivali na nove vrste poput atomskog kriminala na čijem čelu su bili obavještajci iz bivšeg SSSR-a. Treba sistemski pratiti stanje i događaje koji se dešavaju i rezultati će biti bolji”, rekao je Dahić.

Porast krađe putničkih vozila

Govoreći za N1 kazao je i kako je, prema informacijama koje on ima, došlo do porast otuđenja putničkih motornih vozila uz prijetnju vatrenim oružjem. To rade, ističe, specijalizirane osobe za te radnje.

“Nekada imaju naručioca, nekada rastavljaju na dijelove vozila, a nekada čuvaju za povrat vlasniku uz određenu sumu novca. Procenat pronađenih ukradenih vozila u KS je oko 10 do 15 posto. Nije na nekom nivou, ali to je proces koji stalno traje”, kazao je.

Poručio je kako kazne za kriminalce treba pooštriti, ali i povećati efikasnost policije stalnim obukama te vratiti sistem odgovornosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare