Dan bijelih traka u Prijedoru, fantomski skupovi i incident sa Novalićem

Vijesti 31. maj 202213:46 > 13:49 3 komentara
Anadolija

Mirnim okupljanjem u Prijedoru je obilježen Dan bijelih traka. Ove godine bez mirne šetnje koju Policijska uprava u gradu na Sani nije odobrila pravdajući takvu odluku bezbjednosnim razlozima.

Skraćeno je i vrijeme obilježavanja za sat vremena, od 12:00 do 13:00.

Ni ove godine roditelji ubijene djece Prijedora nemaju spomen-obilježje na koje bi položili cvijet i odali počast za 102 preminulih mališana.

Za razloku od ranijih obilježavanja, ove godine događaju u Prijedoru prisustvovao je predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Već po njegovom dolasku, u prisustvu predsjednika Skupštine grada Prijedora Mirsada Duratovića, dio okupljenih je negodovao. Duratoviću i Novaliću, kao i federalnom ministru Edinu Ramiću, dozvoljeno je prisustvo i praćenje obilježavanja, ali je uklonjen transparent na kojem piše “Duratović i Bursać udruženi protiv spomenika”.

Ipak, Novalić nije dozvoljeno obraćanje sa trga. Edin Ramulić iz inicijative “Jer me se tiče” uz podršku nekolicine prisutnih, nije dozvolio premijeru Federacije Bosne i Hercegovine da da izjavu medijima, zbog čega je Novalić udaljen sa trga.

Inače, organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru su u nekoliko navrata apelovali na medije da u svojim programima ne daju prostor političkim predstavnicima da govore o obilježavanju Dana bijelih traka, tvrdeći kako politički predstavnici ovaj dan koriste za ličnu promociju.

Podsjećamo, iz Policijske uprave Prijedor su za danas najavljena još dva skupa.

Jedan od njih organizuje Omladinske organizacije “Princip” iz Prijedora radi proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika Pinka MG Željka Mitrovića, kao i proslave pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa Prijedorom.

Reporter N1 televizija objavio je da je taj skup, koji je bio zakazan za 10 sati “propao” i da je trg u Prijedoru u to vrijeme bio gotovo prazan.

Jedan od potpisnika zahteva za održavanje ovog skupa je zamenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Kovačević je kadar Ujedinjene Srpske, na čijem čelu je Nenad Stevandić, koja je članica vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

Kovačević je široj javnosti postao poznat poslije niza uvreda koje je uputio sugrađanima katoličke vjeroispovijesti na katolički Uskrs, 17. aprila ove godine.

Tada je na svom Facebook profilu napisao kako im ne može čestitati praznik, jer ih se “gnuša zbog zločina katoličkog klera nad Srbima”.

Odluka da policija zabrani šetnju Prijedorom, zbog najavljenih skupova, koji na kraju nisu održani, izazvala je niz reakcija. Između ostalih, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je ovakav potez vlasti u gradu na Sani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare