Dan uživo: Ostaje li BiH bez dvije milijarde maraka iz Plana rasta EU?

Vijesti 25. jul 202414:40 0 komentara
N1

U Danu uživo danas gledajte:

Plan reformi od kojeg je zavisilo povlačenje dvije milijarde maraka evropskog novca, nije usvojen. IZ SDA tvrde da su ključne reforme za koje se nije mogla postići saglasnost sa RS, jednostavno izbrisane iz dokumenta. Sporno im je i brisanje riječi “državni” i novac za projekte koji je između entiteta nepravilno raspoređen. Trojka odgovara da SDA nije podržala plan zato što nije u vlasti i da im je strateška odluka da ne podržava razvojne i strateške projekte BiH niti evropski put prije izbora u oktobru 2024. jer bi im svaki napredak naštetio na izborima. Gosti Dana uživo su Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentu BiH i Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH.

Crnogorski parlament podržao je novi sastav crnogorske vlade premijera Milojka Spajića, u kojoj je pet ministarskih mjesta pripalo Bošnjačkoj stranci, a tri prosrpskoj koaliciji Za budućnost Crne Gore. Ulazak Bošnjaka u vlast oštro je osudio Nikola Zirojević, zastupnik SD-a u Skupštini CG koji je naš gost.

Američki predsjednik se obratio naciji i pokušao objasniti razloge za povlačenje iz predsjedničke utrke, kazao je da je zemlja važnija od njegovog boravka u predsjedničkom uredu. U isto vrijeme kampanja između Harris i Trumpa se zahuktava i ukazuje na to da će do kraja biti neizvjesno. Ko ima više šanse – pitamo politologa, Jasmina Mujanovića.

BiH jučer nije iskoristila ni dodatno vrijeme koje je dobila od Evropske komisije, pa je zbog izostanka podrške četiri kantonalna premijera iz SDA ostala jedina država zapadnog Balkana koja u Brisel nije dostavila svoju Reformsku agendu. Osim gubitka prve tranše iz Plana rasta EK za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona eura, posljedice bi mogle biti mnogo dublje. O rekacijama izvještava Azur Delić.

Budite uz Sunčicu Lukić i Dan uživo od 16:15 do 18:15.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!