Dan uživo: Predizborni čarobni šešir

Vijesti 17. sep 202413:26 0 komentara
N1

Počelo je, iz mađioničarskog predizbornog šešira uzmjesto zeca izvučeni su slogani, bilbordi sa ispeglanim borama, stara obećanja, uglavnom lažni optimizam i poruke obojene nacionalnim notama. E kako je počelo, tako je i nastavljeno, pa umjesto zeca ovdašnji političari za uši vuku sopstvene građane.

Vuku, pa i uvrću. Umjesto zeca gradonačelnik Banjaluke, inače i kandidat, u sred kampanje izvlači orla. Pod krinkom očuvanja istorije okači ga na pročelje iznad glavnog ulaza, iako je riječ o falsifikatu. Nije trebalo dugo čekati za tog banjalučkog orla stigao je odgovor u vidu sarajevskog tenka. Da, ni manje ni više, gradonačelnica Sarajeva, inače kandidatkinja, iz svog predizbornog šešira izvukla je tenk i postavila ga ispred zgrade Druge gimnazije. Da ironija bude veća sve po ideji sarajevskog umjetnika sa adresom u Njujorku. Svaka sličnost sa internet ratnicima iz dijaspore postade odjednom komična i sasvim slučajna, pa i simbolička – jer u zemlji iz koje mladi i u miru sve više bježe i Benjaminin tenk i Draškov orao sasvim su solidni smokvini listovi kojima se pokriva sramota u suštini retrogradne i populističke politike. I šta bi bilo da oboje nisu bili mladi, perspektivni i neopterećeni prošlošću.

Predizbornu kampanju analiziramo sa Ivanom Korajlić, izvršnom direktorkom Transparency internationala koji prati i zloupotrebe tokom predizbornog perioda koji obiluje funkcionerskom kampanjom. Analiziramo i stagnaciju na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Aktuelne političke teme, poziciju opozicije, moguć uticaj rezultata lokalnih izbora na vladajuću većinu u Republici Srpskoj analiziramo sa bivšim predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem.

Evropa se i dalje bori sa haosom koji je izazvao ciklom “Boris” koji je odnio 16 života. Nakon gradova u Austriji, Rumuniji, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj na udaru je glavni grad Mađarske odakle nam se uživo javlja naša reporterka.

Kakve nas vremenske prilike očekuju u narednom mjesecu, kakva bi mogla biti jesen i hoće li cikloni poput “Borisa” zbog klimatskih promjena postati uobičajene za Evropu pitamo Milicu Đorđević, meteorologa u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske.

S vama smo od 16:15.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!