Dan uživo: Za platu od 8.000 KM po sjednici Dom naroda FBiH nije podržao zakon za nezaposlene

Vijesti 23. jul 202413:42 0 komentara
N1

U emisiji "Dan uživo" danas gledajte:

Poslodavci i svi nezaposleni u Federaciji Bosne i Hercegovine željno su iščekivali usvajanje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Delegati Doma naroda su ipak odlučili glasati protiv usvajanja ili biti suzdržani. Za platu od oko 8.000 maraka za jednu sjednicu mjesečno, svoju odluku iz partnerskog HDZ-a pravdali su pritiskom ministra na delegate, dok je opozicija tvrdila da ministar pravi listu za odstrel onih koji ne misle isto kao on. O optužbama, ali i socijalnoj osjetljivosti političara razgovaramo sa Adnanom Delićem, miminstrom rada i socijalne politike.

Ukoliko u Sarajevu bude zatvorena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, nakon gotovo 80 godina postojanja osim velike sramote, ugroženo je i izdavaštvo i resursi za istraživanje i učenje. Katanac na naučnom i kulturnom blagu Bosne i Hercegovine biće stavljen 25. avgusta ukoliko se ne nađe rješenje za plate i osnovna sredstva za red. Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS tvrdi da je zaduženo ministarstvo u Kantonu moglo uraditi više. Razgovaramo s ministrom o ovom problemu u Danu uživo.

Manje od 24 sata nakon što je Joe Biden objavio da odustaje od izbora, raščišćava se put američkoj potpredsjednici Kamali Harris da dobije zvaničnu kandidaturu Demokratske stranke i suprotstavi se republikancu Donaldu Trumpu u novembru. Prema tvrdnjama iz njenog izbornog štaba, u samo 24 sata prikupljeno je više od 80 miliona dolara novih donacija, što je najveći jednodnevni ukupan iznos od svih kandidata u ovom izbornom ciklusu. Da li to znači da je Kamala definitivno zvanični kandidat Demokrata i kakva će biti njena politika prema Balkanu, pitamo Milovana Jovanovića, vanjskopolitičkog analitičara.

U znak sućuti zbog jučerašnje tragične pogibije šest osoba u Domu za stare osobe Grad Daruvar proglasio Dan žalosti, sutra 24. jula. Nove detalje saznat ćemo od reporterke N1 Ane Raić.

U Dan uživo sa vama Sunčica Lukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!