“Danas je deklaracija ‘Svesrpskog sabora’ postala zvanična politika Srbije, ovo je jako opasno”

Regija 31. jul 202418:38 > 20:28 3 komentara

Skupština Srbije, nakon rasprave koja je trajala nekoliko dana, na današnjoj vanrednoj sjednici, usvojila je deklaraciju koja je ranije usvojena na tzv. 'Svesrpskom saboru' - pod nazivom 'Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda'. "Danas je ova deklaracija postala zvanična politika Srbije, svih njenih ministara, svih njenih državnih organa, uključujući i vojsku, politiku, službe sigurnosti i sve druge službe. Ovo je jako, jako opasno", poručio je poslanik u parlamentu ove zemlje, Ahmedin Škrijelj, koji se nakon sjednice javio za N1.

Deklaracija sa “Svesrpskog sabora” predstavlja prijetnju miru i stabilnosti na Balkanu – ovo je u nekoliko obraćanja tokom višednevnog zasjedanja Skupštine Srbije poručivao Ahmedin Škrijelj, iz Stranke demokratske akcije Sandžaka. Istovremeno, borio se i sa velikim brojem kolega koji su iz skupštinskih klupa otvoreno negirali genocid.

“Deklaracija je od danas postala zvanična politika”

N1: Kolika je prijetnja deklaracija i realizacija velikodržavnih projekata BiH? Zašto sada svjedočimo ovom ponovnom buđenju nacionalne dominacije?

“Očigledne su namjere za nacionalnom dominacijom i realizacijom velikodržavnih projekata koji očigledno nisu okončani završetkom ratova. Deklaracija predstavlja direktnu prijetnju miru i stabilnosti. Ona na više mjesta otvoreno negira i udara na državnost BiH. Imali smo i ranija negiranja genocida – ali od danas je Skupština Republike Srbije sa 139 glasova za usvojila Deklaraciju, a po Ustavu Srbije implementacija je danas obaveza Vlade Republike Srbije i svih državnih organa. To je jako, jako opasno. Ovdje imamo koordiniranu namjeru režima iz Srbije i RS da udare na suverenitet BiH. Danas je Deklaracija sa ‘Svesrpskog sabora’ postala zvanična politika Srbije, svih njenih ministara, svih njenih državnih organa, uključujući i vojsku, politiku, službe sigurnosti i sve druge službe. Ovo nas samo vraća u vrijeme prošlosti i očigledno da neko ciljeve koje nije mogao ostvariti od 1992. do 1995. – zbog nešto drugačijih geopolitičkih okolnosti – misli da je možda vrijeme za njih”, naglasio je Škrijelj.

Ahmedin Škriljelj (N1)

Protiv usvajanja deklaracije glasali su predstavnici SDA Sandžaka, kao i poslanici iz zeleno-lijeve fronte ‘Ne davimo Beograd’.

“Ovdje ima i odgovornosti međunarodne zajednice”

N1: Kako bi se političari iz BiH nakon ovoga trebali postaviti prema srbijanskoj vlasti?

“BiH ima svoje institucije i oni moraju na svaki mogući način zaustaviti implementaciju ove deklaracije na teritoriji BiH. Ovdje ima i odgovornosti međunarodne zajednice, jer Srbija predstavlja sebe kao kandidata za članstvo u EU. Organi EU ne mogu mirno posmatrati ovako otvoren napad na integritet i suverenitet BiH. Predlagači moraju biti sankcionisani. S druge strane, prava manjinskih naroda u Srbiji su mrtvo slovo na papiru. Bolje bi im bilo da povedu računa o tome kako žive Bošnjaci i na da rade na poboljšanju njihovog položaja u Srbiji, a ne da dokumentima udaraju na BiH”, rekao je sagovornik N1.

“Poslanici imali potrebu da negiraju genocid u Srebrenici”

N1: Ima li izgleda da srbijansko društvo krene putem katarze i priznavanja sudski utvrđenih činjenica?

“Tranziciona pravda i suočavanje s prošlošću više trebaju ovoj državi nego bilo kome. Za budućnost Srbije je neophodno da se ovi procesi dovedu do kraja, a onima koji su pretrpili zločine to treba kao znak da se zločini neće ponoviti. Dok je trajala diskusija, poslanici su imali potrebu da izraze to da negiraju genocid, morali smo to slušati iako su na dnevnom redu bile neke sasvim druge teme. Pokušao sam replicirati i upozoriti na to, ali mi je predsjedavajuća ili gasila mikrofon, ili ukidala pravo da govorim”, prepričao je Škriljelj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare