Danas konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Vijesti 11. nov 202208:00 0 komentara
Skupština KS

Danas će biti održana konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Skupštinu će činiti sedam stranaka.

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH izdala uvjerenja o dodjeli mandata, danas će mandat preuzeti 31 zastupnik Skupštine KS.

Prema posljednjim podacima o rezultatima Općih izbora održanih 2. oktobra, Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka – Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS), Za nove generacije.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NiP i svi njihovi zastupnici će danas preuzeti certifikat.

Tako će iz SDA uvjerenje o mandatu dobiti: Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i Pravdu će predstavljati Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić, Elvis Vreto.

Iz Stranka za BiH (SBiH) će danas preuzeti mandat četiri zastupnika – Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović, a također će i budući zastupnici iz SDP-a, njih četiri, danas preuzeti certifikat, a to su: Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović, Jelena Pekić.

Iz Naše stranke će mandate preuzeti Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank, te Nihad Uk.

U Skupštini KS koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) imaće četiri zastupnika – Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović, Albin Zuhrić.

Za nove generacije će imati jednog zastupnika, a to je Damir Marjanović.

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine KS bit će upriličeno uručivanje Uvjerenja o dodjeli mandata zastupnicima, te potpisivanje svečane izjave zastupnika.

Kako je najavljeno, bit će donesene i odluke o izboru Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja SKS, o konstituisanju klubova naroda i kluba Ostalih u Skupštini KS, te o izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Također će biti donesena i odluka o potvrđivanju kandidata za izbor predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!