Danas parastos ubijenim Srbima na Zalazju

Vijesti 12. jul 202106:56 > 09:15 0 komentara
N1/arhiv

Danas će biti obilježeno 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni. Godišnjica će biti obilježena kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Nakon liturgije u Crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetit će mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Organizator ovog obilježavanja je “Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice”.

Rukovodstvo srebreničke općine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula.

Tog tragičnog Petrovdana, osim 69 poginulih, nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!