Danas počinje dvodnevna sjednica VSTV-a: Ko će biti izabran za zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a?

Vijesti 25. sep 202407:23 0 komentara
Fena / Ilustracija

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine zakazana je za danas i sutra (25. i 26.) septembar. Drugog dana zasjedanja planirana su imenovanja tužilaca i sudija koji će raditi u posebnim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda Federacije BiH za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala - tzv. federalni USKOK.

Kada je riječ o poziciji zamjenika tužioca Federalnog USKOK-a za tu poziciju su u opticaju tri kandidata – kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Aida Topalović, državna tužiteljica Ivana Petković i tužilac iz Brčkog Pavo Radoš.

Na dnevnom redu je i imenovanje devet tužilaca Federalnog tužilaštva, zatim 10 sudija Vrhovnog suda FBiH.

Podsjećanja radi, konkurs za deset sudija i tužilaca u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u raspisan je u decembru prošle godine.

Od tog perioda pa sve do danas urađene su određene stvari poput izabranih sudija i tužilaca i lokacije gdje bi odjel trebao biti smješten.

Međutim, još nije formiran odjel iako se to treba uraditi do kraja godine i to posebno insistiraju iz Američke ambasade u BiH.

Isto tako je veoma bitno da osoba koja bude na poziciji  zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH – tzv. USKOK-a bude politički neutralna kako ne bi dolazilo do toga da se osređene odluke ne provode zbog političkog utjecaja i pritiska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!