Danas sjednica Vijeća ministara BiH, odluka o budžetu nije na dnevnom redu

Vijesti 20. apr 202207:27
Fena/Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da razmatra prijedlog odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata. Predlagač odluke, za koju bi ministri trebali da obave drugi krug glasanja, je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu sjednice je i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o rekonstrukciji mosta Novi Grad-Dvor, a predlagač je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Ministri bi, između ostalog, trebali razmatrati i prijedloge odluka o odobrenju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine, o odobravanju njihovog ulaska u BiH pod olakšanim uslovima, kao i o dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Predlagač je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine uputila je u ponedjeljak, 18. aprila, Prijedlog odluke i popratne akte kojima se od Vijeća ministara BiH traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih Općih izbora.

Prijedlog te odluke nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji je objavljen na njihovoj službenoj web stranici, ali postoji mogućnost proširenja dnevnog reda na samoj sjednici.

Član Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar izjavio je jučer da je čekanje usvajanja budžeta stavilo CIK u problem za organizaciju Općih izbora.

“Donošenje hitne odluke Vijeća ministara bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju i provedbu Općih izbora 2022. godine na datum 2. oktobra kako je propisano Izbornim zakonom BiH”, rekao je Bakalar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar