Danas skupovi podrške Dodiku na nekoliko lokacija u blizini entitetskih linija

Vijesti 01. sep 202307:14 6 komentara
N1

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH pozvali su građane Republike Srpske da u 18 časova dođu na "međuentitetsku granicu" na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Milorada Dodika i Miloša Lukića protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu. Podsjetimo, skup "Srpska pred sud" prvobitno je planiran ispred Suda BiH u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio njihov zahtjev iz sigurnosnih razloga.

Okupljanja su planirana u Doboju, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju, a skup bi trebao trajati oko pola sata. Istovremeno, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

O današnjem skupu, jučer se u nekoliko navrata oglasio i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

“Kao što znate, prvo su bili najavljeni protesti u Sarajevu, uradili smo sve da damo podršku kantonalnom ministarstvu, nadležnom za davanje saglasnosti. Sve što bude potrebno, i federalno ministarstvo će se staviti na raspolaganje”, rekao je.

Nadalje, dodao je kako će zahtijevati i od policije Republike Srpske da urade sve iz svoje nadležnosti.

“Ne može neko praviti proteste na entitetskim linijama, ne može u skladu sa zakonom, ova država to ne dozvoljava. Tražit ćemo podršku od svih agencija koje su za to zadužene, kao i od međunarodnih institucija zaduženih da brinu za sigurnost građana”, rekao je Isak, dodajući kako nadležnost njegovog ministarstva ne završava na entitetskoj liniji.

Na dodatno potpitanje, pojasnio je da su protesti nezakoniti, jer prema informacijama kojima raspolaže, niko za njih nije dao saglasnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare