David Pettigrew, Nedim Sladić i Jasmina Ćorović Kuburović gosti Novog dana u petak

Vijesti 11. jul 202416:33 0 komentara
N1

U izdanju emisije Novi dan za petak gledajte:

Obilježena je 29. godišnjica sjećanja na genocid u Srebrenici. O kulturi sjećanja, kao i o komemoraciji posvećenoj žrtvama Srebrenice kojom je obilježen Međunarodni dan sjećanja u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, razgovaramo sa prof. dr. Davidom Pettigrew, profesorom filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut i članom Upravnog odbora Programa studija genocida Univerziteta Yale.

O obilježavanju godišnjice sjećanja na genocid u Srebrenici u Njemačkoj i porukama koje je poslala Njemačka Bosni i Hercegovini i regionu, izvještava novinar DW Mehmed Smajić.

Sutra će biti obilježena godišnjica stradanja 69 civila i vojnika srpske nacionalnosti ubijenih na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje, i bratunačkim Biljača i Zagoni. Uživo iz Zalazja izvještava reporterka Mirna Ždralović.

U Novom danu govorimo i o toplotnom valu koji je zahvatio BiH. Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura koje dosežu i do 41 stepen celzijusa. Sa gostima u studiju razgovarat ćemo o trenutnim vremenskim prilikama, savjetima za građane kako se zaštititi tokom ovih ekstremnih vrućina, te o dugoročnijim klimatskim trendovima. Gosti Novog dana su meteorolog Nedim Sladić, i doktorica Jasmina Ćorović-Kuborović, specijalista interne medicine. A o intervencijama Hitne pomoći izvještava reporterka Nataša Kerezović, koja će razgovarati sa doktoricom Riadom Blažević, specijalistom urgentne medicine.

Manifestacija “Dani Neretvice” počinje 14.07.2024. i traje sve do 05.11.2024. Prvi dan bit će obilježen izletom od ušća do izvora Neretvice. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s prirodnim ljepotama doline putujući od ušća do izvora Neretvice. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, poticanje ruralnog razvoja i razvoja turizma u prelijepoj dolini Neretvice. Gost Novog dana je predsjednik Udruženja spomenici i naslijeđe Neretvice Salih Mustafić.

Sa vama uživo od 08 do 11 – Gana Forić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!