Davor Dragičević: RS me više ne zanima, sva odgovornost na državi BiH

Vijesti 07. okt 202118:39 > 19:137 komentara
Davor Dragičević
Izvor: Davor Dragičević (N1)

Davor Dragičević, otac stradalog Davida Dragičevića, u razgovoru za N1 poručio je kako je sada sva odgovornost na Tužialštvu Bosne i Hercegovine. Dodao je i kako se sigurno vraća u državu po pravdu za ubijenog sina. "Ako ne bude pravde, bit će nepravda", istakao je Dragičević.

N1: Kada se vraćate u Banajluku?

Davor Dragičević: Izvjesno je da se vraćam, do kraja mjeseca. Imam pravo uložiti žalbu na odluku o azilu, ali bez obzira na odluku vraćam se u banjalučki geto po pravdu za sina.

Zašto vam je austrijski sud odbio dati politički azil?

Sve je to politika, čudne stvari se dešavaju. Na drugom ročištu, gdje je sutkinja 99 posto odlučila da mi dodijeli politički azil, ona je sklonjena. Tad mi je bilo sve jeasno. Tužiteljica Tadić je rekla moj bivšoj supruzi da su je ispitivali austrijski policajci o meni i ona je rekla da mi je život ugrožen.

Ko je mogao sklonit sutkinju?

Ne znam, istražit ćemo. Moj advokat i svjedoci su bili šokirani odlukom. Ali ja svoju odluku neću promijeniti, definitvno se vraćam.

Šta očekujete da će se dogoditi kada se vratite u Banjaluku? Ko vas to želi ugroziti?

To je vlast u Republici Srpskoj na čelu sa Draganom Lukačem i u režiji SNSD-a sa Miloradom Dodikom koji je sve radio protiv nas. Protjerao je mene i grob moga sina, i stavio je mete na članove Pravde za Davida.

Davor Dragičević o obećanju Gordane Tadić

Rekli ste da očekujete hapšenje?

Očekujem, straha nema, ali sam oprezan. Da li će institucije Bosne i Hercegovine zaštiti mene i da li će procesuirati ubice i silovatelje moga Davida, ostaje da se vidi. Znači, sva je odgovornost na institucijama države Bosne i Hercegovine. Mene više ne interesuju institucije RS.

Vjerujete li u obećanja Gordane Tadić i državno tužilaštva?

Vidjet ćemo po njihovim djelima. Imaju jasne dokaze koji ukazuju da je moj sin otet, mučen, silovan i na kraju zadavljen. Očekujem njihovu konkretnu akciju. Ako budem uhapšen, ponavljam, sad je na teret države. Koliko sam bio ljut prema institucijama entiteta, dvostruko ću više za odgovornost prozivati institucije Bosne i Hercegovine.

Ubice uživaju na slobodi. Ne želim više davati rokove, ali moja borba za pravdu može legalnim putem trajati do Nove godine. Vrijeme je za konkretnu akciju. Ne budu li do Nove godine uradili nešto – neće nikad. Moje obećanje djetetu je sveto. Ako ne bude pravde, bit će nepravde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar