Debata o BiH u britanskom parlamentu, biće prisutan i Schmidt

Vijesti 29. nov 202120:05 3 komentara
Christian Schmidt (TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns koja je dala intervju za N1 uoči rasprave koja će se održati u četvrtak 2. decembra oko 12:30 po centralnoevropskom vremenu obratila se javnosti ovim povodom. U saopštenju koje stiže iz njenog ureda navodi se kako sa “s obzirom na to da je stabilnost u Bosni i Hercegovini najkrhkija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, britanski parlament će u četvrtak raspravljati o suštinskom prijedlogu kojim se poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da podrži stalne napore za podršku miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i da podrži odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Iz ureda zastupnice Kearns se također napominje da će u vrijeme debate, upravo na njen poziv u Parlamentu boraviti i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Rane jedinog evropskog genocida od Drugog svjetskog rata tek treba da zacijele, a otvara ih Milorad Dodik, uz podršku Putina i Kine dok raspiruje vatru srpskog nacionalizma. Ništa dobro neće proizaći iz njegovih prijetnji, a sada je vrijeme da se diplomatija vrati od podjela, mržnje i secesije”, navodi se u saopštenju te nastavlja da „Velika Britanija ima ponosnu istoriju u pomaganju da se okonča rat u Bosni i ova debata je važna prilika za sve nas u Parlamentu da budemo ujedinjeni, u zajedničkoj odlučnosti, da ćemo raditi na tome da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa našim saveznicima iz NATO-a , čini sve što je u našoj moći da održi mir na Balkanu.”

U saopštenju Kearns se navode i riječi ambasadora BiH u UK Vanje Filipovića koji pozdravlja održavanje debate u parlamentu.

“Pozdravljam to što Parlament Ujedinjenog Kraljevstva i ministri vanjskih poslova NATO-a razgovaraju o situaciji u Bosni i Hercegovini, prepoznajući njenu ozbiljnost i potencijal da podstakne nasilje. NATO je mnogo uložio u mir, sigurnost i razvoj Bosne i Hercegovine i ne smije dozvoliti da se ogroman napredak poništi zbog nepromišljene politike podjela i zlonamjernih vanjskih utjecaja”, kazao je Filipović.

Uz Kearns i Filipovića ovim putem se javnosti obratio i Bob Stewart, sadašnji zastupnik Konzervativaca u parlamentu i nekadašnji komandant britanskih snaga u BiH 1992-1993.

“Napominjem da, iako bi bh. Srbi i bh. Hrvati vjerovatno bili sretni da podijele zemlju na dvoje, to bi 1,5 miliona Bošnjaka muslimana ostavilo bez krova nad glavom. Nadam se da će Parlament prepoznati ozbiljnost situacije i poduzeti korake za održavanje mira za koji smo se tako teško borili”, kazao je Stewart.

Napomenimo kako je prva debata o BiH u britanskom parlamentu održana početkom novembra kada je u njoj učestvovalo nekoliko desetina zastupnika koji su upozorili na trenutna dešavanja u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare