Deblokirani računi zdravstvenih ustanova u Konjicu

Vijesti 21. dec 202114:36 > 15:10 1 komentar
N1

Deblokirani su računi Doma zdravlja i Opće bolnice u Konjicu u dogovoru sa Poreskom upravom Federacije BiH, potvrđeno je za N1.

“Deblokirano je. Sve službe rade na tome da radnicima bolnice Konjic što prije budu isplaćene zaostale plate”, rekao je za N1 direktor bolnice Dženan Lepara, dodajući:

“Na trajnim rješenjima predstoji da radimo, trudićemo se da se dugoročno sve rješi”.

Iz Porezne uprave FBiH za N1 su također potvrdili, da su računi i Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice deblokirani od danas.

“Porezni obveznici JU Dom zdravlja Konjic i JU Opća bolnica Konjic su sa Poreznom upravom Federacije BiH zaključili sporazume o odgođenom plaćanju poreznog duga na period od šest mjeseci. Nakon toga transakcijski računi poreznih obveznika JU Dom zdravlja Konjic i JU Opća bolnica Konjic su deblokirani. Porezni obveznici su dužni da redovno izmiruju svoje tekuće obaveze po osnovu javnih prihoda”, rečeno je.

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), potvrdili su za N1, da provode određene istražne radnje, budući da se punih 14 godina nisu uplaćivali doprinosi za uposlenike.

“Federalna uprava policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog Kantona poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te će nakon istih uputiti adekvatan izvještaj nadležnom tužilaštvu. U ovoj fazi ne možemo dati više informacija”, rečeno je iz FUP-a.

Podsjetimo, ljekari su jučer najavili da će uručiti otkaze ako danas ne budu deblokirani računi. Jučer je Konjicu Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao press konferenciju. Zahtjevi uposlenika Opće Bolnice i Doma zdravlja su bili jednostavni: deblokada računa i uplata plata. Ukupan dug je 22 miliona. Dug se nagomilava od 2008. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare