“Čekamo 50 godina”: Počela izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Vijesti 04. okt 202321:48 0 komentara
N1/F.Z.

Nakon višedecenijskih priča o pruzi do Hrasnice, danas su napokon počeli radovi na izgradnji tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice u Sarajevu. Prvi put ova pruga se u planovima spominjala u godinama prije održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Sad se očekuje da bude gotova za godinu i po.

Prvi iskop bagera najavio je početak izgradnje dugoiščekivane tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Čekalo se više od pet decenija, kažu građani. Za to vrijeme, naslušali su se praznih obećanja, pa je sada teško razuvjeriti nevjerne Tome.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Da će biti završeno i to po evropskim standardima, obećanje je dao i predstavnik izvođača radova iz Turske.

”U svijetu smo mnogo tramvajskih pruga uradili i sad ćemo to i kod vas početi raditi. Sve svoje znanje ćemo prenijeti ovdje”, kaže Volkan Okur Yilmaz, izvođač radova.

Dužina pruge biće 13 kilometara. Dvije okretaljke, na Ilidži i u Hrasnici, te 20 stajališta. Ovim projektom ispisuje se istorija, poručuje ministar saobraćaja.

”Zadnje proširenje odnosno gradnja nove pruge bila je između 1958. i 1962. godine od Čengić Vile do Ilidže, i evo mi smo danas tu 2023.godine da implementiramo i krećemo u istorijski projekat koji se spominjao u planovima razvoja grada Sarajeva 80-tih godina”, rekao je Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS.

A ovaj istorijski projekat koštaće preko 25 miliona evra, bez PDV-a. Dobro je što se gradi, poručuje struka, ali je li ekonomski isplativo?

”Po mojim procjenama, broj putnika koji će koristiti tu tramvajsku liniju na relaciji Ilidža Hrasnica nije veliki, i smatram da ona ekonomski sigurno u jedno dogledno vrijeme nije isplativa. Trebaće jedan priličan vremenski period da bi se isplatila uložena sredstva”, rekao je Adis Imamović, saobraćajni stručnjak.

No, prije toga treba sačekati završetak radova. Rok za izgradnju nove tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice je 18 mjeseci, tačnije 540 dana. Uporedo, čeka se i dolazak novih tramvaja, njih 15 stiže prema riječima nadležnih krajem ove i do maja sljedeće godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!