Definisan je novi rok: BiH je jedina zemlja u Evropi koja nije digitalizirala javni RTV servis

Vijesti 03. jan 202419:49 0 komentara
N1

U proteklih 20 godina, koliko se o tome govori - Bosna i Hercegovina nije uspjela u potpunosti digitalizirati javni RTV servis. Prilika za to je u narednih 18 mjeseci - koliki je novi rok da se taj posao okonča. Sada smo jedina zemlja u Evropi koja to nije uradila.

Iako se BiH obavezala da će do kraja 2015. godine ugasiti analogni televizijski signal, više od osam godina kasnije posao nije urađen u potpunosti. Novi rok je 18 mjeseci od danas. Potpisan je ugovor za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini.

Prva faza digitalizacije započela je prije deset godina: Sarajevo, Mostar i Banjaluka pokriveni su digitalnim signalom. Mnogo polemike, kontroverznih informacija u proteklom periodu oko dodjele ovog tendera od 25 miliona KM konzorciju kompanija “Sirius 2010” Banja Luka i “Odašiljači i veze Zagreb”. Državni ministar smatra da nema ništa kontroverzno u cijeloj priči:

“Imali smo samo jednu kvalificiranu ponudu. Ja bih volio da smo imali pet pa da proberemo i kažemo ovo je bolje ovo gore, znamo kako se evaluira ponuda, znamo uslove tendera. Ne mogu to komentarisati… žao mi je što nije bilo jače takmičenje. Šteta je to. Dobio je tender onaj koji je poslao jedinu kvalificiranu ponudu”, saopštio je ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto.

Jedan konzorcij, ističe ministar, nije ispunio uslove nakon čega su uložili žalbu koju su Ured za žalbe i Sud odbacili kao neosnovane.

O kompaniji Sirius iz Banjaluke mediji su ranije izvještavali kao o konzorciju koji nerijetko bude izabran na raspisanim tenderima predsjednika Republike Srpske. O odnosima sa Miloradom Dodikom direktor kompanije nije htio govoriti.

Opširnije u prilogu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!