Delegacija EU za N1 o održavanju “svesrpskog sabora”: Bilo kakvi potezi usmjereni protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica

Vijesti 11. jun 202414:55 4 komentara
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

U Beogradu je prije samo nekoliko dana održan "svesrpski sabor" na kojem su prisustvovale vlade Republike Srbije i Republike Srpske. Na saboru je svojena je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda. Delegacija EU prokomentirala je održavanje "svesrpskog sabora" za N1.

“Neprihvatljivo je bilo kakvo narušavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Bilo kakvi potezi usmjereni protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica. Od političkih lidera zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji očekujemo da neguju dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, kao principe i vrijednosti za koje se Evropska unija zalaže”, naveli su u odgovoru na N1.

Svesrpski sabor je odlučio da Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske, umjesto 9. januara koji je proglašen neustavnim. Deklaracija će biti ponuđena na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srpske da bi se obezbijedila njena puna primjena.

Deklaracija se sastoji od 49 zaključaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare