Delegacija ‘Sjećanje na Srebrenicu’ Škotske stigla u BiH

Vijesti 02. okt 202315:43 0 komentara
David Hamilton

Međunarodna delegacija zvaničnika i aktivista, među kojima su i Mark Muller, viši posrednik u Odjelu Ujedinjenih naroda za politička pitanja, i David Hamilton, nekadašnji šef Policijske Federacije Škotske, stigli su u Bosnu i Hercegovinu.

Mark Muller, osnivač Beyond Borders, škotske neprofitne organizacije posvećene miru i međunarodnoj razmjeni, vodio je međunarodne misije širom Bliskog istoka i Afrike. Također je autor niza knjiga i izvještaja o ljudskim pravima i pitanjima vezanim za sukobe. Njegovo zalaganje za očuvanje sjećanja na Srebrenicu i borbu protiv mržnje i netolerancije je inspirativno.

S druge strane, David Hamilton, nekadašnji volonter i humanitarac, danas je šef policijske federacije Škotske i član organizacija Remembering Srebrenica. Njegova strast prema očuvanju sjećanja na Srebrenicu i promociji tolerancije je evidentna u njegovim naporima.

U vremenu kada smo suočeni sa stalnim preispitivanjem i izvrtanjem historijskih činjenica i istina, od velikog je značaja da organizacije poput škotske Remembering Srebrenica (Scotland) rade na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici organiziranjem događaja sjećanja poput onog koji će se održati od 2. do 4. oktobra.

Među delegatima su još i Linda Anderson, Catherine Maxwell Stewart, Khaldoun Kabbani i Lubna Kerr James McEarney. Posjeta Majkama Srebrenice održat će se u srijedu 4. oktobra u Memorijalnom Centru Potočari.

Genocid u Srebrenici

Dana 11. jula 1995. godine, svijet je svjedočio strašnom događaju kada su snage bosanskih Srba, predvođene generalom Ratkom Mladićem, izvršile genocid nad 8.372 muškarca i dječaka, što je nazvano najvećim zločinom na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) su presudili da je to bio genocid. Da bi se očuvalo sjećanje na ovu tragediju, Evropski parlament je 2009. godine proglasio 11. juli zvaničnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom EU, što je dovelo do osnivanja škotske dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica (Scotland)” 2016. godine, posvećene promociji mira, tolerancije i međunarodne razmjene, te izvlačenju lekcija iz Srebrenice za bolje, sigurnije i kohezivnije društvo.

Remembering Srebrenica (Scotland) provodi niz aktivnosti kako bi postigla svoje ciljeve pa tako organizuju komemorativne događaje u čast žrtvama genocida u Srebrenici. Također organizuju program pod nazivom “Lekcije iz Srebrenice” i omogućavaju delegatima da nauče lekcije iz genocida i podstaknu društvene akcije u Škotskoj.

Organizuju i događaje s ciljem obrazovanja djece i odraslih kako bi se suprotstavili mržnji i netoleranciji u svojim zajednicama putem različitih aktivnosti, uključujući školske radionice i međuvjerske društvene događaje.

Remembering Srebrenica (Scotland) je podržano finansijski od strane Fonda za jednakost škotske vlade i Fondacije Gordon Cook, a preko 100 Škota je posjetilo Srebrenicu u sklopu njihovog programa “Lekcije iz Srebrenice”, dijeleći svoja iskustva i podstičući na promociju kohezije zajednice.

Škotska se tako pridružuje mnogima širom svijeta u naporima da sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici nikada ne uvene i da se uči iz prošlih tragedija kako bi se izgradila svjetlija budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!