Delegacije RS u Dobrovoljačkoj: “Dok žrtve ne budu jednake, nemamo budućnost”

Vijesti 03. maj 202311:52 0 komentara
F.Z./N1

Delegacije Republike Srpske položile su cvijeće i zapalile svijeće vojnicima JNA koji su stradali 3. maja kada je došlo do pucnjave tokom povlačenje njihovih snaga iz Sarajeva. Obilježavanju 31. godišnjice stradanja vojnika JNA prisustvovali su članovi porodica, ali i preživjeli borci JNA koji su tog dana bili u Dobrovoljačkoj.

U delegaciji RS su bili Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i drugi.

Pomirenje, mir i međusobno poštovanje

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić kazao je da su danas došli da odaju počast “nevino stradalim pripadnicima Jugoslovenske narodne armije koji su na ovaj dan ubijeni”.

“Iako ta kolona nije imala napadački karakter, nego je imala odbrambeni položaj u kretanju i imala je uvjeravanja od tadašnjeg predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovica i pod zaštitom UNPROFOR-a, da mirno prođe ovom ulicom i napusti Sarajevo, ipak je napadnuta ovdje i desio se strašan s zločin. Ubijeno je nekoliko pripadnika Jugoslovenske narodne armije. Za taj zločin još uvijek nije niko odgovarao. Insistirat ćemo da neko odgovara i postavit ćemo se da svi oni koji su činili zločine i ubijali nevine vojnike i civile dovedu se pred sud pravde”, poručio je Egić.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Stevandić je istaknuo da uvijek pozivaju na pomirenje, mir i međusobno poštovanje, a da je to moguće samo ako su sve žrtve jednake.

“Za svakog zločinca svaka žrtva je legitiman cilj i ne može niko da priča o tome koji je cilj legitiman i koji nije. Prošlo je mnogo godina. Ne možete očekivati da se jedne žrtve uvažavaju, a druge ne, i da to bude put ka miru i pomirenju. Sve su žrtve jednake i nema razlike, to jedino ima smisla za budućnost. Nastavit ćemo se boriti za ravnopravnost naroda RS, a i za ravnopravnost žrtvi”, rekao je Stevandić.

Negiranje genocida u Srebrenici

General Milutin Kukanjac je rekao da je “šest poginulih”, a iz RS “puno više”, šta je istina, upitali su novinari.

“To je licitiranje sa Haškim tribunalom gospodinom Kukanjcom. Nisu svi poginuli iste sekunde, neki su umrli dan-dva kasnije, neki su pobijeni na nekim drugim mjestima. Prema tome, to licitiranje ne negira zločinačku namjeru da se pobiju ljudi koji su imali garancije, nisu ni nakog pucali i napuštali su Sarajevo”, rekao je Stevandić.

Ponovio je da “dok žrtve ne budu jednake nećemo imati zajedničku budućnost”, na što su novinari upitali – da li to znači da će se u Republici Srpskoj prestati negirati i genocid u Srebrenici.

“Postoje odluke NSRS koje svakom građaninu RS omogućavaju da o svemu imaju svoj stav i ne može se zabraniti naučna rasprava ni o Srebrenici ni o Dobrovoljačkoj, niti se može praviti neka vrsta ideologija od toga da se jedan narod inkriminiše, a drugi oslobađa”, kazao je Stevandić.

Ranije su skup održali bivši pripadnici Zelenih beretki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!