Delić: Dopuna Zakona o radu studenata osigurava ekonomsku neovisnost mladih

Vijesti 23. apr 202407:47 0 komentara
F.Z./N1

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pozdravilo je danas informaciju da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio sinoć Dopunu Zakona o radu studenata, te donio odluku da tekst Prednacrta zakona o djelatnosti psihologa ispunjava uslove da se na njemu bazira rad na tekstu Prijedloga zakona.

Naloženo je Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kao predlagaču teksta ovog Zakona da se tokom trajanja javne rasprave od šezdeset dana razmotre i u granicama prihvatljivog uvaže prijedlozi iz zaključka usvojeni na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Datum početka javne rasprave odredit će Zastupnički dom Paralmenta.

Iz tog ministarstva ocjenjuju da usvajanje Dopune Zakona o radu studenata nosi sa sobom niz koristi za društvo, s obzirom na to da pravedniji uslovi rada za studente potiču ekonomski razvoj zemlje, smanjujući utjecaj sivog tržišta rada i promovirajući zdraviju ekonomiju.

“Pružanje podrške i zaštite studentima koji rade doprinosi njihovom uspjehu u školovanju i omogućava im stjecanje relevantnih vještina za ulazak na tržište rada. Ovo ne samo da osigurava ekonomsku neovisnost mladih, već također doprinosi održivom ekonomskom i društvenom razvoju zemlje”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Dodao je i da je prihvatanjem teksta Prednacrta Zakona o djelatnosti psihologa napravljen korak naprijed kod unaprjeđenja kvaliteta pruženih usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

Postavljanjem jasnih standarda i regulativa, osigurat će se da psiholozi pružaju najbolju moguću podršku svojim korisnicima, kontinuirano se usavršavajući i primjenjujući najnovije metode tretmana, uz poštovanje privatnosti i povjerljivosti korisnika.

Osim toga, zakon će zaštititi prava korisnika usluga psihologa definisanjem oblasti rada, kompetencija i etičkih standarda, kako bi se izbjegla nekvalifikovana praksa i neregulisana struka, navodi se u saopćenju.

Standardizacija prakse psihologa osigurat će povjerenje korisnika u pružatelje stručnih usluga psihologa, dok će donošenje zakona doprinijeti i profesionalizaciji struke psihologa, podižući nivo profesionalizma unutar zajednice psihologa, što će doprinijeti razvoju struke, standardizaciji obrazovanja i napretku u istraživanju.

“Također, ovaj Zakon će doprinijeti jačanju društvene svijesti o mentalnom zdravlju, smanjujući stigmu vezanu za traženje pomoći psihologa. Sve u svemu, donošenje ovih zakona ima širok spektar koristi, kako za pružatelje usluga, tako i za korisnike i društvo u cjelini, jačajući sistem mentalnog zdravlja i doprinoseći boljem kvalitetu života građana Federacije Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!