Delić: Inspektorat HNK utvrdio nepravilnosti u hotelu Jablanica

Vijesti 25. aug 202321:16 0 komentara
N1

Inspektorat Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrdio je nepravilnosti u radu hotela Jablanica, potvrdio je federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić.

“Zaprimili smo danas obavijest o izvršenom inspekcijskom nadzoru u hotelu Jablanica u kojem je navedeno da je utvrđen niz nepravilnosti u radu ovog poslovnog subjekta, te da će inspektorat, u skladu sa svojim nadležnostima, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i izdati prekršajne naloge poslodavcu i odgovornoj osobi ovog poslovnog subjekta. Nakon fizičkog napada na radnicu hotela Jablanica, 09. augusta, uputili smo dopise svim nadležnim organima da se poduzmu sve neophodne aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti kršenja prava radnika u ovom hotelu, što je u okviru nadležnosti Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK rekordno brzo i učinjeno”, naveo je Delić.

Pohvalio je ažurnost inspekcije HNK te poručio kako će stati uz njih i podržati ih.

“Samo zajedno možemo raditi na popravljanju stanja u društvu i vraćanju povjerenja u institucije. Pozivam i radnike da sve nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa prijavljuju Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove. Neka nam svima mlada djevojka Enisa Klepo bude motivacija da budemo najbolji u svom poslu; a hrabri i odvažni u borbi za svoja prava”, poručio je Delić.

Podsjetimo, sada već bivšu radnicu ovog hotela, Enisu Klepo, pretukao je vlasnik hotela kada je došla da traži platu i da otkaz. Odlučila je da sve prijavi policiji i izađe u javnost. Dobila je veliku podršku širom Bosne i Hercegovine.

“Udario me je šakama. Potom me je počeo gurati. Njegova supruga i kuhar su pobjegli dok je kuharica stajala između nas ali ona nije povrijeđena. Zatim me je vukao do hodnika gdje nema video nadzora. Tamo sam dobila brutalne batine, najviše me udarao u glavu šakama, šamarao, ujedno i vrijeđao da sam klošarka, i druge gadosti koje je govorio”, ispričala je tada Klepo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!