Delić iz Trusine: Pošteno se trebamo odrediti za prošlost i zajednički graditi budućnost

Vijesti 16. apr 202414:45 0 komentara

Grupa mirovnih aktivista i ratnih veterana, bivših pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ), prisustvovala je danas obilježavanju godišnjice stradanja i u Ahmićima i u Trusini. Ove godine navršava se 31 godina od ratnih zločina u Ahmićima kod Viteza, te u Trusini kod Konjica. Tog 16. aprila 1993. pripadnici HVO-a počinili su zločin nad (bošnjačkim) mještanima Ahmića dok su pripadnici Armije RBiH počinili zločin nad (hrvatskim) mještanima Trusine. Iz Trusine za N1 je govorio Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“Došli smo ovdje da ovim porodicama izrazimo naše žaljenje za stradanja, i zabrinutost jer su nezadovoljni nepotpunim procesuiranjem. Zajednički smo odali počast i položili cvijeće, jedino možemo da se iskreno poklonimo. Nadamo se da će postati normalno da i drugi dolaze i da zajednički odamo počast na mjestima stradanja”, rekao je Delić.

Za žaljenja je, smatra, i što su na ovakvim događajima, prisutne političke poruke. Od vrtića, ističe Delić, treba početi promovisati nenasilje i drugačiju kulturu sjećanja i graditi solidarnost među ljudima.

“Kroz prošlost nismo uspjeli da uradimo neke stvari, kao ni kroz sistem školstva. Pošteno se trebamo odrediti za prošlost i zajednički graditi budućnost“, poručio je iz Trusine Delić.

U Trusini, koja se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. aprila 1993. u napadu Armije RBiH ubijeno je, prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, a suđenje Zulfikaru Ališpagi, komandantu odreda ARBiH za posebna namjene “Zulfikar”, nije okončano ni nakon punih 14 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!