Delić upozorio: Postajemo zemlja staraca, gubimo radno sposobno stanovništvo

Vijesti 22. maj 202419:04 1 komentar

Vlada FBiH nedavno je obilježila godinu dana rada. Ima li razloga za slavlje, šta su rezultati ministarstva na čijem je čelu, kada će biti na snazi izmjene Zakona o radu, potom Zakon o socijalnim uslugama, Porodični fond i brojne druge najavljene novosti – pitali smo Adnana Delića, federalnog ministra za rad i socijalnu politiku.

“Studenti će moći biti privremeno zaposlani osam dana od Doma naroda, i osam dana od objavljivanja u Službenim novinama. Zakon bi već trebao u sljedećoj sedmici biti u primjeni”, rekao je Delić.

Kada je u pitanju Zakon o socijalnim uslugama, ističe Delić, mijenja se sve.

“To je jedan od najvažnijih zakona socijalne politike. To je jedan reformski zakon. Ima za cilj da prepozna pružanje socijalnih usluga na nivou FBiH i one koje nisu prepoznate kantonalnim ili federalnim propisima. A radi se o pružateljima usluga iz oblasti socijalne zaštite prema najranjivijim kategorijama našeg društva. Prije svega mislim na djecu u raznim rizicima, osobama sa invaliditetom, djeca koja su pretrpjela razne oblike nasilja, o starijim i iznemoglim osobama. Ovaj zakon bi trebao urediti i prava pružatelja usluga, ali ono sto je najvažnije da učini pristupačnije usluge najranjivijim kategorijama društva“, rekao je Delić, dodajući da će usluga biti dostupnija samim korisnicima, a moći ćemo pratiti i sredstva koja smo uložili.

Spomenuo je i da postoje kašnjenja kada je dječiji doplatak u pitanju.

“Uveli smo u pravo da sva djeca oboljela od malignih bolesti na novu FBiH bez prihodovnog cenzusa imat će pravo da primaju dječiji dodatak“, rekao je.

Zabrinjavajući podaci

Govoreći o naknadama za porodilje, rekao je da se godišnje se na nivou FBiH rodi oko 16.000 djece, te da je usvojen budžet, a planirao je 16 miliona za 16.000 novorođene djece 16.000, što znači da će jedan dio ostati viška.

Demografska strategija je prvi i jedini akt na nivou FBiH koja tretira demografiju, a činjenica je da su porožavajući podaci.

“Posebno je zabrinjavajuće radno sposobno stanovništvo. Imamo podijeljenja društva u tri kategorije. Ona od 0-14, taj broj drastično opada. Od 15 do 64, to je radno sposobno stanovništvo na nivou BiH, to stanovništvo nestaje i gubimo ga. I imamo rapidan rast od 65+. Postajemo zemlja staraca”, zaključio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare