Der Spiegel: Diplomate i stručnjaci pisali Bundestagu tražeći Schmidtovu smjenu

Vijesti 10. feb 202314:31 1 komentar
N1

Njemački list Der Spiegel navodi da je grupa bivših diplomata i stručnjaka za Balkan u pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga optužilo visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da je nanio "trajnu štetu" mirovnom procesu u zemlji i ugledu Njemačke, te su pozvali na njegovu smjenu.

U pismu su naveli su da je Schmidtove aktivnosti otkako je preuzeo poziciju 2021. godine, promovirale nacionalističke snage i štitile one “koji rade na potkopavanju i uništavanju države“, te da je Schmidt “dozvolio Hrvatskoj vladi da ga iskoristi za promjenu izbornog zakona u BiH”.

Također su navodno istakli da se Schmidt pojavio ispred zastave “raspuštene hrvatske paradržave” na Svjetskom prvenstvu i dao lažne informacije odboru britanskog parlamenta o ordenu koji je dobio od Hrvatske. Autori, uključujući bivšeg njemačkog ambasadora u Sjevernoj Makedoniji i bivše zaposlenike u administraciji visokog predstavnika, pozivaju da se učini “sve što je potrebno” za njegovu smjenu.

Schmidt je odbacio optužbe i optužuje autore da operišu “očiglednim lažima”.

O Schmidtu se raspravljalo od njegovog imenovanja 2021. godine, na primjer prošle godine kada je političar CSU morao da se brani zbog izliva bijesa”, navodi Der Spiegel.

Ovo pismo koristim kao priliku da pozovem Christiana Schmidta da razgovara sa relevantnim kolegama u Komitetu za vanjske poslove o optužbama”, rekao je predsjednik komiteta Michael Roth rekao je za ovaj list.

Schmidt je navodno ponudio da objasni svoje aktivnosti.

“Pozdravljam to”, rekao je Roth.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare