Der Standard: EU će vjerovatno otvoriti pristupne pregovore s BiH, zašto građani nisu previše entuzijastični?

Vijesti 21. mar 202413:21 0 komentara
Zgrada Evropske komisije (Shutterstock)

Austrijski list Der Standard navodi da će se države EU najvjerovatnije složiti da Bosna i Hercegovina u principu može započeti pregovore o pristupanju EU, ali da za to neće biti određen datum, te da po istraživanjima javnog mnijenja građani nisu previše oduševljeni potencijalnom odlukom. Navodi se da bi njihov skepticizam mogao biti povezan sa iskustvom rata, kada ih je Evropa “napustila”.

Der Standard navodi da su posebno Nizozemska i Francuska oklijevale po ovom pitanju. Navodi se da je Nizozemska smatrala da je bh. vlada postigla premalo napretka.

Ipak, u Hagu je odlučeno da ne žele da budu “izolovani” unutar EU i da će stoga pristati“, navodi se.

Prije nekoliko mjeseci predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen formulirala je uslove za početak pregovora. To uključuje tri zakona i sporazum sa agencijom EU za zaštitu granica Frontex.

Novinarka Adelheid Wolfl ističe je da je BiH postigla samo dva zakona i sporazum sa Frontexom. Navodi da donošenje Zakona o sudovima nije uspjelo jer je “separatističko-nacionalistički političar Milorad Dodik” insistirao da se u Banjoj Luci, administrativnom sjedištu regije Republike Srpske, formira Apelacioni sud.

Bez datuma

Ona smatra da BiH stoga “neće dobiti datum za početak pregovora niti za prvu konferenciju vlade sa EU”.

Dalje navodi da, prema istraživanjima, građani BiH “nisu posebno oduševljeni” potencijalnom odlukom država EU.

To ima veze i sa činjenicom da su posljednjih godina mogli primijetiti da mnoge susjedne države vode pregovore sa EU, ali je bilo malo napretka ili stvarnog približavanja EU”, ističe ona.

Zatim citira nedavno istraživanje javnog mnijenja koje je proveo Valicon, a koje pokazuje da građani BiH sumnjaju da je zemlja zaista postigla napredak koji hvali Komisija EU.

Gotovo dvije trećine (62 posto) smatra da je razlog za takvu odluku EU “politička igra” velikih sila, a manje rezultat stvarnog napretka.

Nedostatak entuzijazma

Oko dvije trećine ispitanih u ovom istraživanju nije primijetilo nikakav napredak, dok je 29 posto primijetilo mali napredak u posljednje dvije godine. Početak pregovora 31 posto smatra pozitivnim, većina (48 posto) ne misli da ova vijest uopće ima utjecaja na budućnost Bosne i Hercegovine. Samo petina anketiranih smatra da bi to moglo biti moguće u narednih pet godina, a 18 posto ispitanika misli da se to nikada neće dogoditi.

Wolfl smatra da skepticizam prema EU ima veze i sa iskustvom rata.

Bosnu i Hercegovinu, tada nezavisnu državu koja je bila međunarodno priznata, Evropljani su napustili tri i po godine. Nije bilo nikakve vojne podrške, zapravo je uveden embargo na oružje, tako da se država jedva mogla braniti”, ističe ona.

Dodaje da državu “i dalje potkopavaju nacionalisti koji i sada kao i tada pokušavaju uništiti državu i raskomadati je po etnonacionalističkim i frakcijskim interesima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!