Der Standard: Kurs njemačke politike prema Zapadnom Balkanu “jasno usmjeren na udovoljavanje Srbiji”

Vijesti 02. okt 202411:24 1 komentar
Kienzle/Pool via REUTERS

Kurs njemačke politike oprema Zapadnom Balkanu je “jasno usmjeren na udovoljavanje Srbiji” i jačanje ekonomske saradnje s tom zemljom, dok je Kosovo “pod pritiskom njemačkih diplomata”, piše austrijski Der Standard. Navodi se da ovu politiku u velikoj mjeri diktira američka administracija, te da je Njemačka jednostavno slijedi.

Der Standard navodi da se ovo nedavno pokazalo kada je predstavnik njemačke savezne vlade za Zapadni Balkan, Manuel Sarrazin, najavio da bi Kosovo moglo biti isključeno iz regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA ako ne ukine zabranu uvoza srpske robe. Prema Sarrazinu, EU bi takođe mogla da isključi Kosovo iz Jedinstvene zone plaćanja u eurima (SEPA), što je posebno važno za prijenos sredstava iz dijaspore.

Kosovo je već podložno sankcijama EU, koje se nazivaju “mjerama”, zbog drugih odluka vlade Albina Kurtija.

Srbija je, s druge strane, trgovinski partner broj jedan – također za Njemačku, iako su srpske paravojne grupe povezane sa režimom u Beogradu prije tačno godinu dana izvele teroristički napad na kosovsku policiju, u kojem je ubijen kosovski policajac. Srbija nikada nije pozvana na odgovornost zbog ovoga”, navodi Der Standard.

U međuvremenu su dvije najvažnije zemlje EU, Njemačka i Francuska, potpisale važne ekonomske sporazume sa Vladom Srbije.

Njemačka i njene automobilske kompanije, poput Mercedesa, podržavaju otvaranje kontroverznog rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji jer žele da koriste ovu sirovinu za baterije za svoje električne automobe. Francuska je zauzvrat prodala Srbiji dvanaest borbenih aviona Rafale” navodi se.

Opozicija nije dobila podršku Zapada

Der Standard zatim piše od protestima protiv rudnika litijuma u Srbiji, te da demonstranti strahuju od kontaminacije podzemnih voda i zemljišta i ističu da u zemlji ne postoji pravna sigurnost jer se vlasti ne pridržavaju ekoloških standarda, te da je korupcija rasprostranjena i da je administracija narušena interesima vladajuće stranke.

Posljednjih sedmica naučnici, aktivisti i novinari koji su kritikovali rudnik litijuma ne samo da su javno klevetani u režimskim medijima, nego je njihove kuće također pretresla policija”, navodi ovaj list, te prenosi da je ekonomista Aleksandar Matković čak primio prijetnje smrću.

Međutim, ističe se da opozicija nije dobila mnogo podrške of Zapada.

Ne samo EU, već i SAD su potpisale energetske sporazume sa Srbijom. Zanimljivo je da oni tvrde da žele da iskoriste litijum iz Srbije da se oslobode zavisnosti od Kine. Međutim, najveći akcionar među investitorima u kompaniji Rio Tino, koja će upravljati rudnikom u zapadnoj Srbiji, je Aluminium Corporation iz Kine sa jedanaest odsto”, navodi Der Standard.

“Nema naznaka da se Vučić okreće prema Zapadu”

Zatim ovaj list citira komentar američkog stručnjaka za Balkan, Daniela Serwera, koji smatra da se Srbija “vojno i politički udružila sa Rusijom i Kinom otkako je Vučić preuzeo dužnost”.

Beograd je također u više navrata pokušavao da destabilizuje sjever Kosova i da potkopa nezavisnost i teritorijalni integritet Crne Gore. Ideja da Beograd može biti ubijeđen da se pridruži Zapadu je glupa. Vučić će možda prihvatiti novac EU i američki politički pritisak na svoje ekološke protivnike, ali ga to neće ubijediti da odustane od svoje naklonosti autokratama s iredentističkim ambicijama s kojima dijeli stavove”, naveo je on.

Ističe se da zaista “nema naznaka da se Vučić okreće prema Zapadu” i da je nedavno stalnom predstavniku Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasiliju Aleksejeviču Nebenzji uručio Orden srpske zastave prvog strepena.

Njemački političar SPD-a Michael Roth, predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga i, kako navodi Der Standard, “jedan od rijetkih političara koji još uvijek kritički govore o Srbiji”, napisao je na Platformi X: “Dodjela visokog ordena za zasluge predstavniku režima terora nije samo jeftina provokacija. To je još jedan udarac protiv EU, pljuvanje na osnovne evropske vrijednosti: mir, pomirenje, slobodu i demokratiju. Nikada se ne smijemo naviknuti na ovo s***”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare