Der Standard o “Vučićevoj internet brigadi” i “jeziku nasilja” u Srbiji

Vijesti 13. jul 202312:34 1 komentar
AA

Dok građani u Srbiji protestuju protiv kulture nasilja, na društvenim mrežama je aktivna “internet brigada” koja hvali vlast a vrijeđa opoziciju, piše Der Standard. Navodi se da i sama vlast u zemlji često koristi “jezik nasilja”.

Ovaj austrijski list navodi da se nedavno se na društvenim mrežama pojavila lista sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS). Radi se o “internet brigadi” koja veliča predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vladu, a napada političku konkurenciju. Među Vučićevim internet aktivistima su zaposleni u javnom sektoru iz svih dijelova Srbije.

Der Standard prenosi izjave koje je Jovana Brajović iz Surdulice dala za N1, kada je ispričala kako je bila član zvaničnog internet tima Srpske napredne stranke koji je lično vodio jedan državni sekretar. Navela je kako je, u zamjenu za zaposlenje, pristajala da vrijeđa i omalovažava političke neistomišljenike.

Kako navodi Der Standard, demonstrante, koji od početka maja demonstriraju protiv kulture nasilja u zemlji, napadaju i internet aktivisti pod kontrolom vlasti.

“Hejterima” je zadatak da vrijeđaju, omalovažavaju i ismijavaju one koji kritikuju Vučića, “fanovi” imaju zadatak da ga hvale.

Navodi se da “ovakav pristup režima Srbije već ima tradiciju”, te da je prije nekoliko godina sa Twittera uklonjeno 8.500 naloga koji hvale SNS i Vučića.

Nakon objavljivanja bot naloga, partija sada uzvraća udarac”, navodi se, uz primjer objave visokog funkcionera SNS-a koji je na Instagramu objavio video sa porukom “Stop stranoj propagandi”, ciljajući na novinare nekih medija poput N1, koji nisu pod kontrolom SNS-a.

Istovremeno, međutim, protesti Srba se nastavljaju. Demonstranti se, prije svega, protive veličanju nasilja, kao što je stalni nacionalistički govor mržnje koji širi Vučićeva štampa. I traže razjašnjenje slučajeva nasilja”, navodi se, uz podatak da je u Srbiji ove godine već bilo 20 femicida.

Navodi se nekoliko nedavnih primjera nasilja u zemlju, uključujući ubistvo 35-godišnjaka u Priboju kojeg je navodno ubio policajac, te pronalazak raskomadanog ttijela ubijene trans tinejdžerke.

“Jezik nasilja”

Glorifikacija nasilja prisutna je i u javnom prostoru u Srbiji”, navodi Der Standard. Ističe sa da se u zemlji mogu naći bezbroj murala ratnih zločinaca poput Ratka Mladića.

I sama vlast koristi jezik nasilja”, navodi se.

Kao primjer se navode izjave premijerke Ane Brnabić upućene opoziciji, te Vučićeva izjava kada je premijera Kosova nazvao “terorističkim ološem”.

Prema pisanju ovog lista, u Srbiji “vladajuća klasa također koristi kriminalne bande da održi svoju moć kroz strah”.

Podzemlje više nije u podzemlju. Izgubili smo iluziju da naše društvo uspijeva da drži kriminalce podalje od mejnstrima. Njih veličaju pojedini mediji“, izjavio je Raša Nedeljkov iz NVO CRTA iz Beograda.

Der Standard detaljno ovdje opisuje slučaj Veljka Belivuka i grupe “Principi”, navodeći to kao primjer navodne suradnje vlasti u zemlji sa kriminalnim grupama.

Ističe se da će “i oni koji zaviruju u Vučićevu prošlost naći veze sa kriminalcima”. Kao primjer se navodi slika njega sa oružjem iznad Sarajeva 1995. godine, odakle su srpske snage godinama granatirale grad i terorisale stanovništvo. Vučić je tvrdio da to nije oružje već kišobran. Dalje se navodi slučaj slike Vučića s “gangsterom” Petrom Panićem na plastičnoj banani.

Navodi se i slučaj Jovanjica kao primjer toga “koliko je režim u savezu sa kriminalcima”, te se opisuje tok istrage i navodi da je Predrag Koluvija imao podršku države.

Ovdje Der Standard citira Vučića, koji je komentarišući ovaj slučaj rekao da mu je čudno što je Koluvija proveo dvije godine u pritvoru “jer on nije ubio nikoga”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare