Deset šlepera bi trebalo odvesti prikupljenu pomoć u ugrožena područja

Vijesti 12. feb 202321:05 2 komentara

Tone i tone humanitarne pomoći, stotine volontera, a na svakom koraku punktovi za prikupljanje pomoći slika su BiH ovih dana. Kolone spasilaca na putu prema Turskoj, takođe su slika koja se posljednjih pet dana ponavlja. Ekipa N1 jutros je ispratila pripadnike GSS-a u misiju spašavanja, ali i obišla lokacije na kojima se prikuplja i sortira pomoć.

“Ovo nije Pomozi.ba, ovo je BiH”, poručili su iz ove organizacije pokazujući hangar u Blažuju prepun robe koja se razvrstava za Tursku i Siriju.

Nevjerovatno je kojom brzinom koje količine garderobe, deka, i ostalih potrepština razvrstavaju volonteri.

“Definitivno je da smo dobili dovoljno svega, i gardarobe, deka, pelena za bebe, a pored toga brojne kompanije su nam donirale prehrambene i higijenske potrepštine, i mi ćemo donirati, i mislimo da će to biti poprilično povoljan broj”, kazala je Maja Arslanagić, portparol Pomozi.ba.

Procjene su da bi u ugrožena područja trebalo da krene oko 10 šlepera. Prioritet je kažu, poslati deke, grijalice, vreće za spavanje. No prije toga, treba sve razvrstati.

“Veliki problem su vremensku uslovi, jako je hladno. Što se tiče posla, došli smo s namjerom da pomognemo, riješićemo to što se tiče posla”, kazala je Erna Imamović, volonterka.

Iz Pomozi.ba apeluju, pakujte samo ono što biste sami nosili, jeli, pili ili koristili od higijenskih potrepština. Tanke, ljetne stvari, bez rukava, nisu im potrebne.

Pomoć prikupljaju i u drugim organizacijama., kao što je Crveni krst Novo Sarajevo.

“Od ranih jutarnjih sati ovdje su korisnici donosili donacije, nešto što je najpotrebnjije su deke, grijalice, odjeća, cerade za podlogu, šatori, kreveti. Hrana koja može da stoji duže od godinu dana”, kazao je Boris Jovanović, predsjednik mladih CK.

“Hrane imamo jako malo, a hrana je neophodna. Naravno hrana u konzervama, koja se ne traba spremati, i da rok trajanja ističe najmanje za godinu dana”, kazala je Ena Didić, volonterka CK.

Rade humanitarci, ali i spasioci. Jutros u 8h pošao je posljednji tim GSS Federacije BiH za Tursku, ukupno 32 člana. Među njima, rame uz rame u misiju spasavanja pošli su kćer i otac Jasmina Omerbegović i Jasmin Ferhatović. Na put kreću u nadi da će biti od koristi.

N1

“Definitivno sa nekom dozom straha, ali mi moramo uraditi ono što je u našoj moći”, kazala je Jasmin.

“Od Petrinje, Hrvatske, pripravnost, Albanije, pripravnost, pripravnost ovo je prvi put, da mi praktično samoinicijativno krećemo za Tursku”, dodaje Jasmin.

Niko u timu do sada nije učestvovao u akcijama nakon zemljotresa, pa je određeno da će vođa tima biti Samir Škiljan iz Jajca, koji je prošao AFAD-ove obuke za spasavanje iz ruševina.

“Svi se mi prvi put susrećemo s tim, poseban je psihološki izazov doći među tolike žrtve. Svi se prvi put srećemo, to je veoma teško”; kazao je Samir.

“Ovo je ogroman korak za sve nas, što se tiče iskustva. U tom smo svijetu gdje želimo pomoći, potrudićemo se da maksimalno damo doprinos”, kazala je Amila Okanović, GSS.

Ovo je treća ekipa GSS-a FBiH koja odlazi u Tursku, od prvog dana zemljotresa su insistirali na odlasku u potresom pogođena područja.

“Nismo bili samo u pripravnosti, mi smo bili spremni prvog dana da krenemo u 10 sati, poslali smo upite svima, od Ministarstva sigurnosti, FUCZ, konačnu dozvolu Savjeta ministara, koja je bila obećana nismo dobili, ali mi imamo odluku Vlade FBiH kojoj idemo dole. Naši spasioci idu kao službene osobe ispred BiH”, kazao je Dženadin Veladžić, GSS FBiH.

Sve spasilačke organizacije iz BiH poslale su svoje ljude u pomoć Turskoj. Humanitarne organizacije i dalje prikupljaju pomoć i Turskoj i Sriji. Ovakav obim humanitarnih aktivnosti u BiH posljednjih decenija nije zabilježen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare