Detalji haosa na nogometnom turniru u Splitu: Treneri šutali dječake iz Sarajeva

Vijesti 05. jun 202317:59 0 komentara
Dalmatinko

Direktor fudbalske škole Sparta iz Sarajeva Amil Šukalo za N1 je ispričao dešavanja iz Splita gdje su sarajevske dječake brutalno pretukli treneri i igrači ukrajinskog Shaktara.

Dalamtino cup, jedan je od najbolje organizovanih i najpoznatijih nogometnih turnira u regionu. Već godinama u Splitu mladi fudbaleri sklapaju prijateljstva i stiču sportska iskustva. Na ovogodišnjem se, nažalost, dogodio nezapamćen incident. U polufinalnoj utakmici dječaci iz Sarajeva starosti do 14 godina brutalno su pretučeni od strane trenera i vršnjaka iz ukrajinskog Shaktara.

Direktor fudbalske škole Sparta Amil Šukalo za N1 je ispričao detalje ovog nemilog događaja i potvrio da je čak pet igrača Sparte moralo potražiti medicnisku pomoć.

Ukrajinski tim od početka utakmice bio je agresivan, stalno su udarali našu djecu bez lopte što je sudija utakmice pokušavao nekako da obuzda. Do nemilog događaja bilo je nekih dvadesetak takvih situacija. Gazili su naše igrače, udarali ih laktovima i stalno se ponašali agresivno. Početkom drugog poluvremena tokom izvođenja slobodnog udarca jedan od ukrajinskih igrača bez ikakvog je povoda gurnuo jednog našeg fudbalera rukama u prsa. Djeca su se pokoškala, vidio sam kako njihovi treneri ulaze u teren misleći da će smiriti situaciju,” priča Šukalo za N1.

Kako nam je ispričao direktor ŠK Sparta sve se odigralo za pola minute.

Vidio sam kako njihovi treneri udaraju naše igrače, brutalno, bez imalo zadrške. Ni njihovi dječaci nisu bili ništa manje agresivni. Njih 25 na naših deset igrača. Bio je to stampedo. Jednostavno su ih pregazili. Krvnički su ih šutirali dok su ležali na podu. Ja ovo nikad u životu nisam vidio. Šokiran sam.” priča Šukalo.

Nakon što je obezbjeđenje i osoblje ŠK Sparta uspjelo smiriti situaciju utvrđeno je da je pet dječaka dobilo ozbiljne povrede zbog čega su morali obaviti ljekarske preglede.

Pet dječaka je završilo u bolnici, jedan ima slomljen zub, drugima su od šutiranja nagnječena rebra, jedan dječak je teško disao. Neki su dobili udarce u glavu zbog čega smo morali obaviti snimanja i ostale pretrage u bolnici,” kazao nam je Šukalo.

Niko nije uputio izvinjenje, niko nije pitao kako su

Shaktar je nakon ovog incidenta diskvalifikovan sa turnira, a Šukalo je iskazao zahvalnost organizatorima Dalmatinko cupa zbog podrške nakon incidenta. Ipak, dodatno ga je razočarala činjenica da iz ukrajinskog kluba niko od trenera nije upitao kako su povrijeđeni dječaci. Takođe, niko od bh. zvaničnika nije pozvao da pita za zdravstveno stanje djece i da li im je potrebna neka pomoć.

Pola sata nakon incidenta Ukrajinci su nam dobacivali, hladnih glava, pravili provocirajuće pokrete i ismijavali nas. To ponašanje nikada nisam vidio. No, čuo sam od kolega iz Hrvatske da su ti Ukrajinci koji sada treninraju u Hrvatskoj jako agresivni i da su i druge ekipe sa njima imali sličnih problema. Niko od trenera nije kazao izvini. Niko nije pitao kako su djeca. Nevjerovatno!” rekao nam je Šukalo.

Šukalo je zatim povukao paralelu sa nemilim događajem koji se desio na turniru u Sarajevu kada je grupa huligana napala roditelje iz Srbije.

Tada su svi zvaničnici u roku od pola sata bili na mjestu događaja. Pisala su se izvinjenja i saopštenja. Mi smo bili u stranoj državi. Niko nas nije pozvao. Da pitaju kako smo, trebali nam nešto? Niko! Stid da ih bude. Gradonačelnica, načelnici, ministri svi su tada požurili da se oglase. Danas kada mediji bruje o incidentu nisu se udostojili da provjere zdravstveno stanje djece. ” priča nam razočarani Šukalo.

Šukalo je na kraju razgovora još jednom istakao zahvalnost organizatorima turnira. Sparta svoju finalnu utakmicu nije odigrala ali je zajedno sa ekipom Solina sa kojima je u normalnim okolnostima trebala odigrati finale podigla pobjednički pehar.

“Dobili smo ogroman aplauz. Organizatori su učinili sve da nekako ublaže traume naših dječaka.” zaključio je Šukalo.

Incidenti na nogometnim turnirma omladinskih kategorija nisu rijetka pojava. Najčešće se dešavaju između roditelja mladih fudbalera. Slučaj da treneri jedne ekipe brutalno prebijaju suparničku djecu do sada nije zabilježen.

Na potezu je policija Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!