Detalji svjedočenja Sebije Izetbegović u predmetu “Respiratori”

Vijesti 24. mar 202119:46 6 komentara

Trideset respiratora ACM 812 A koje je na početku pandemije nabavila Vlada Federacije preko Federalne uprave civilne zaštite i firme Srebrena malina koriste se u Respiratornom centru KCUS-a i u ovom momentu svih 30 je u upotrebi izjavila je u sudnici generalna direktorica ove bolničke ustanove Sebija Izetbegović. Ona je svjedočila na okolnosti optužnice u predmetu Respiratori.

Na samom početku suđenja Sudsko vijeće je odlučilo da je politička pozadina svjedoka irelevantna

Tužilac Đerman Pašić: Da li ste politički angažovani?
Sebija Izetbegović: Ja sam član SDA.
Kadrija Kolić, advokat odbrane: Prigovor, politička opredijeljenost apsolutno nebitna činjenica.
Sudija: Slažem se, nepotrebno pitanje nerelevantno.

Tužilac se dalje fokusirao na kontakte generalne direktorice KCUS-a sa predstavnicima Vlade. Prezentovana je , uz prigovor odbrane, viber komunikacija koja je prema riječima tužioca govorila u prilog činjenici da je Izetbegović ostvarila kontakte sa federalnim premijerom u kontekstu nabavke respiratora , a upitana je i o javnim nabavkama na Kliničkom centru.

“Da li ste vi odnosno, da li je klinički centar po ovakvoj saglasnosti Vlade, u vezi sa ovim zaključkom imao postupke provedenih javnih nabavki u primjeni člana 10 Zakona o javnim nabavkama?”, upitao je tužilac.

“Ja mislim da vi znate da mi nismo imali takve nabavke s obzirom na činjenicu da ste poslali predstavnika tužilaštva i jednu osobu iz SIPA-e koji su kontrolirali naše nabavke i oni su potvrdili da mi nismo ništa kupovali po tom postupku”, odgovorila je Izetbegović.

Jedna je gotovo realizirana ali je u posljednjem trenutku ponuđač odustao jer, kako je kasnije u sudnici obrazloženo, iz logističkih razloga nije mogao ispoštovati ugovor. Cijene iz ugovora Izetbegović se nije mogla sjetiti.

Svjedoci su bili korisni istakli su advokati odbrane, a sporili su i zakonitost viber prepiski prezentovanih kao dokazni materijal koje su predočili tužioci.

“Pričala sam o ovoj analizi koju tužioci sada prezentuju svjedocima i kroz tu analizu prezentuju screenshootove poruka sa vibera i mailova koji su izuzeti nezakonito kako ja to tvrdim u sudnici. Bilo je niz predmeta u kojima se isto to desilo i Sud je odlučio da su to nezakoniti dokazi”, kazala je Adna Dobojlić, advokatica odbrane.

“Oba svjedoka kao i prošli svjedok. Vidjeli ste da razjašnjavaju situaciju i sa stanovništa odbrane nama je jako važna da se razjasni kako opšta tako i nabavka respiratora. U tom smislu svjedoci su bili korisni”, kazala je Vasvija Vidović, advokatica odbrane.

Denis Đulalić direktor firme Kubikus, ponuđač za kupovinu respiratora za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, bio je drugi svjedok koji je istakao da je ponude povukao onog trenutka kada je shvatio da ne može garantovati blagovremenu isporuku respiratora čija cijena je, kaže Đulalić u to vrijeme vrtoglavo rasla. One pod oznakom ACM 812 A koje je nabavila Srebrena malina, njih 30, koliko je pripalo Kliničkom centru danas su u potrebi istakla je Izetbegović podsjetivši da su na početku pandemije imali 112 respiratora od kojih je dio uvijek blokiran teškim bolesnicima.

“Dio respiratora koje vam spominjem mi ne možemo koristiti, također neka teška stanja kao što su politraume, saobraćajni udesi itd. to su sve pacijenti koji moraju biti smješteni na respirator”, kazala je Izetbegović u sudnici.

“Sve što je rečeno posmatra se u okviru optužnice. Optužbe tvrde da su beskorisni, a vi zaključite sami iz onoga što sam ja vama rekla”, kazala je Vidović.

“Seb. zove loši respiratori užas u ogromnom smo problemu ako je to tačno a jeste garant” dio je viber prepiske danas prezentovane u sudnici. Kvalitet respiratora u sudnici Izetbegović nije komentarisala jer kaže nije stručna. Nikada ranije nije čula za ime Srebrena malina

Nastavak suđenja u predmetu Respiratori zakazan je za 2. april kada će biti ispitivani svjedoci pod rednim brojevima 5 i 8.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare