DF o saslušanjima u SIPA-i: Politički progoni i gušenje slobode govora vode u diktaturu

Vijesti 28. maj 202414:05 0 komentara
Demokratska fronta

Demokratska fronta smatra da pozivi na saslušanje u prostorije SIPA-e, a koji su upućeni direktoru Memorijalnog centra Emiru Suljagiću, društvenom aktivisti i analitičaru Reufu Bajroviću, te političaru Bakiru Izetbegoviću, kao i optužbe koje im se stavljaju na teret, nemaju elemente krivičnog djela nego imaju elemente klasičnog političkog progona.

“Evidentnto je da aktualni politički progon ima za cilj gušenje slobode mišljenja i slobode govora, putem zloupotrebe institucija a sve kako bi se političke neistomišljenike ili ućutkalo ili zaplašilo nekredibilnim pravosudnim procesima i postupcima.” saopšteno je iz DF-a.

Vlast u Bosni i Hercegovini do kraja suspendirala demokratiju

“Ukoliko ovakvi pokušaji discipliniranja građana Bosne i Hercegovine ne budu obustavljeni i ukoliko dožive epilog koji može ličiti na bilo kakav oblik sankcije ili opomene, to će značiti da je vlast u Bosni i Hercegovini do kraja suspendirala demokratiju i uvela diktaturu u državi i u društvenim odnosima.

Imajući u vidu da se ugrožavanje slobode govora i mišljenja i pravo na isto, ne tiču pojedinaca nego kompletnog društva, pozivamo sve relevantne aktere u društvu i nosioce javnih funkcija da se na adekvatan i demokratski način usprotive pokušaju zatiranja osnovnih demokratskih standarda u našem bosanskohercegovačkom društvu i državi.”  saopšteno je iz stranke.

Navedeni trojac je zbog prijave prema kojoj se tereti “za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti” salsušan u prostorijama SIPA-e. Advokatica Bakira Izetbegovića je kazala da je prtoiv predsjednika SDA pokrenuta istraga.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!